Nie znasz tej rolady z truskawkami? Tracisz lekki deser, który zachwyca tej wiosny
Rolada z truskawkami zachwyca połączeniem puszystego, niezbyt słodkiego ciasta, lekkiej masy śmietanowej oraz soczystych, aromatycznych owoców. Ten deser ze świeżymi truskawkami przygotowuję bardzo często wiosną i latem, bo nie wymaga wiele pracy, a smakuje wybornie.
Jak przygotować roladę z truskawkami?
Najwięcej czasu i zaangażowania wymaga przygotowanie ciasta biszkoptowego, które powinno być nie tylko lekkie i puszyste, ale także bardzo elastyczne, żeby nie popękało podczas zwijania. Mam na to swoje sposoby – piekę biszkopt w dużej formie prostokątnej, żeby nie wyszedł bardzo wysoki, od razu po upieczeniu roluję i zawijam w ściereczkę lub papierowy ręcznik. Zimne ciasto rozwijam, dodaję nadzienie i ponownie zwijam. Tak przygotowaną roladę zabezpieczam przed wysychaniem folią spożywczą i wstawiam na 1-2 godziny do lodówki.
Krem robię ze śmietanki kremówki, cukru pudru oraz ekstraktu waniliowego. Truskawki na nadzienie kroję w kostkę, a następnie starannie osuszam papierowym ręcznikiem z soku. Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby krem był bardziej stabilny, to dodaj 100-150 g serka mascarpone lub 1 łyżeczkę namoczonej w zimnej wodzie żelatyny (namoczoną żelatynę zmiksuj z niewielką ilością bitej śmietany i połącz z resztą kremu).
Przepis: Rolada z truskawkami
Lekki deser pachnący i smakujący latem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 289 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 7 dużych jajek
- 7 łyżek mąki pszennej
- 7 łyżek drobnego cukru
- 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 400 g truskawek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie biszkoptuMąkę pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubij razem z cukrem na lekką, puszystą i jasną masę. Do masy jajecznej dodaj roztopione masło i miksuj, aż składniki się połączą, a następnie dodaj suche składniki i wymieszaj je rózgą kuchenną lub silikonową szpatułką.
- PieczenieWyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wyrównaj wierzch łyżką i piecz 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowy biszkopt wyjmij z piekarnika, wyłóż na ściereczkę lub ręcznik papierowy, zdejmij papier do pieczenia i zwiń.
- Przygotowanie bitej śmietany i truskawekSchłodzoną śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na sztywno, a następnie wstaw do lodówki. Truskawki umyj, osusz, pokrój w kostkę i odsącz z soku na papierowym ręczniku.
- WykonanieRozwiń wystudzony biszkopt i posmaruj go bitą śmietaną. Wzdłuż krótszego boku ułóż pokrojone truskawki i zwiń roladę, a następnie owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Roladę z truskawkami podaję lekko schłodzoną. Wierzch deseru możesz udekorować cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą.
Inne wersje rolady biszkoptowej z kremem i owocami
Powyższy przepis możesz na wiele sposobów modyfikować, zmieniając smak ciasta biszkoptowego oraz nadzienia.
Do ciasta możesz dodać np. kakao i startą na tarce czekoladę deserową (4 łyżki kakao i 4 łyżki czekolady), ekstrakt waniliowy, ekstrakt pomarańczowy/cytrynowy, zmielone na pył orzechy lub migdały, suchy mak lub wiórki kokosowe (1 jajko więcej i 4 łyżki suchych składników). Możesz również zmienić kolor ciasta, dodając kilka kropli barwnika spożywczego.
Ze smakiem klasycznego biszkoptu oraz biszkoptu z dodatkami doskonale komponują się np.:
- krem z mascarpone i białą czekoladą oraz maliny,
- krem czekoladowy z kawałkami gorzkiej czekolady oraz banany,
- krem śmietanowy oraz prażone orzechy laskowe,
- krem kokosowy, prażone migdały i ananas,
- krem śmietanowy z musem owocowym np. truskawkowym i galaretka,
- krem śmietanowy, borówki lub jagody i marmolada z czarnej porzeczki/marmolada jagodowa.