Zrób to czereśniowe ciasto w 10 minut i wstaw do pieca. Smakuje jak u babci, puszyste i pełne owoców

Dodano:
Ciasto czereśniowe Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Ciasto z czereśniami to pyszny i prosty do zrobienia sezonowy deser. Bazą jest proste ciasto na maślance.

Ciasto z czereśniami smakuje latem, wakacjami u babci i beztroskimi chwilami. To jedno z tych ciast, które można zajadać nawet codziennie, tym bardziej że robi się je łatwo i szybko. To ciasto idealne do kawy, ale też do szklanki domowego kompotu czy lemoniady.

Jak zrobić ciasto z czereśniami?

Do przygotowania ciasta możesz wykorzystać dowolną odmianę czereśni. Mogą to być czereśnie jasne, czerwone lub ciemne. Bazą jest pyszne ciasto maślankowe: dzięki maślance jest cudownie wilgotne i ładnie wyrasta (maślanka wchodzi w silną reakcję ze środkami spulchniającymi i potęguje ich działanie). Ciasto należy piec do suchego patyczka.

Nasza propozycja to ciasto z migdałową kruszonką, której część daje się pod owoce. To sprawia, że ciasto ma pyszną migdałową warstwę na wierzchu. Ale można też dodatek kruszonki pominąć. Można też zrobić zwykłą kruszonkę z mąki pszennej (proporcje będą takie same jak przy kruszonce z mąki migdałowej). Ciasto przed pieczeniem można również posypać płatkami migdałów.

Przepis: Ciasto z czereśniami

Pyszne ciasto z owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
222 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g czereśni
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 330 g maślanki
  • 1/2 szklanki oleju

dodatkowo:

  • 100 g mąki migdałowej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g zimnego masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciasta i kruszonkiMąkę migdałową, cukier i masło zagnieć na kruszonkę. Wstaw ją do lodówki. Całe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj cukier wanilinowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników.
  2. Pieczenie ciastaCzereśnie wypestkuj. Ciasto wylej do formy, posyp połową kruszonki, wyłóż czereśnie i resztę kruszonki. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Rada: przepis na ciasto z czereśniami warto zapisać, ponieważ jego bazą jest proste ciasto maślankowe, które można wykorzystać również do innych ciast z owocami sezonowymi. Zamiast czereśni mogą to być np. jagody, truskawki, wiśnie lub porzeczki.

Jak podawać ciasto z czereśniami?

Ciasto z czereśniami wystarczy wystudzić i można je zajadać od razu, bez żadnych dodatków. Można je ewentualnie udekorować odrobiną cukru pudru czy listkami świeżej mięty albo melisy. Kawałki ciasta można też podawać z kleksem bitej śmietany czy gałką lodów waniliowych.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...