Zrób to czereśniowe ciasto w 10 minut i wstaw do pieca. Smakuje jak u babci, puszyste i pełne owoców
Ciasto z czereśniami smakuje latem, wakacjami u babci i beztroskimi chwilami. To jedno z tych ciast, które można zajadać nawet codziennie, tym bardziej że robi się je łatwo i szybko. To ciasto idealne do kawy, ale też do szklanki domowego kompotu czy lemoniady.
Jak zrobić ciasto z czereśniami?
Do przygotowania ciasta możesz wykorzystać dowolną odmianę czereśni. Mogą to być czereśnie jasne, czerwone lub ciemne. Bazą jest pyszne ciasto maślankowe: dzięki maślance jest cudownie wilgotne i ładnie wyrasta (maślanka wchodzi w silną reakcję ze środkami spulchniającymi i potęguje ich działanie). Ciasto należy piec do suchego patyczka.
Nasza propozycja to ciasto z migdałową kruszonką, której część daje się pod owoce. To sprawia, że ciasto ma pyszną migdałową warstwę na wierzchu. Ale można też dodatek kruszonki pominąć. Można też zrobić zwykłą kruszonkę z mąki pszennej (proporcje będą takie same jak przy kruszonce z mąki migdałowej). Ciasto przed pieczeniem można również posypać płatkami migdałów.
Przepis: Ciasto z czereśniami
Pyszne ciasto z owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 222 w każdej porcji
Składniki
- 300 g czereśni
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 330 g maślanki
- 1/2 szklanki oleju
dodatkowo:
- 100 g mąki migdałowej
- 50 g cukru pudru
- 50 g zimnego masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciasta i kruszonkiMąkę migdałową, cukier i masło zagnieć na kruszonkę. Wstaw ją do lodówki. Całe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj cukier wanilinowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników.
- Pieczenie ciastaCzereśnie wypestkuj. Ciasto wylej do formy, posyp połową kruszonki, wyłóż czereśnie i resztę kruszonki. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Rada: przepis na ciasto z czereśniami warto zapisać, ponieważ jego bazą jest proste ciasto maślankowe, które można wykorzystać również do innych ciast z owocami sezonowymi. Zamiast czereśni mogą to być np. jagody, truskawki, wiśnie lub porzeczki.
Jak podawać ciasto z czereśniami?
Ciasto z czereśniami wystarczy wystudzić i można je zajadać od razu, bez żadnych dodatków. Można je ewentualnie udekorować odrobiną cukru pudru czy listkami świeżej mięty albo melisy. Kawałki ciasta można też podawać z kleksem bitej śmietany czy gałką lodów waniliowych.