Nikt nie wierzy, że sama robię to ciasto. Wygląda, jak z cukierni i błyskawicznie znika z talerzyków

Dodano:
Sernik na zimno Źródło: Shutterstock / Ernie372
Moja rodzina bardzo lubi serniki na zimno, dlatego już się w nich wyspecjalizowałam. Do tego stopnia, że wyglądają i smakują lepiej niż z cukierni. Ostatnim hitem w moim domu jest sernik z dodatkiem kiwi.

Serniki na zimno największym powodzeniem cieszą się w ciepłe dni. Doskonale bowiem chłodzą i orzeźwiają. Szczególnie jeśli wzbogaci się je w pełne smaku i aromatu owoce. Dziś zapraszam was na sernik z kiwi, który pięknie wygląda i doskonale smakuje. A robi się go całkiem szybko. Trzeba tylko pamiętać o jednym zabiegu/

Dlaczego kiwi nie dodaje się do galaretek?

Najpopularniejsze galaretki tężeją na skutek dodanej do nich żelatyny. Żelatyna to białkowy składnik pochodzenia zwierzęcego. A kiwi zawiera enzymy, które rozkładają białko. Pod ich wpływem żelatyna zostaje więc upłynniona i nie ma szans, by stężała. Na podobnej zasadzie tężenie galaretek utrudniają inne owoce, np. ananas, papaja, mango.

Jak zrobić sernik na zimno z dodatkiem kiwi?

Mimo powyższych problemów, da się zrobić sernik na zimno z dodatkiem kiwi. Moje ciasto bez pieczenia jest tego najlepszym dowodem. Wystarczy zamiast żelatyny użyć agaru. Można też sparzyć kiwi, co zdezaktywuje enzymy i sprawi, że nie będą one miały negatywnego wpływu na żelatynę. Ja stosuję zwykle tę drugą metodę. Dzięki niej moje ciasto bez pieczenia mimo, że ma dodatek kiwi, udaje się bez problemu.

Przepis: Sernik na zimno z kiwi

Sernik bez pieczenia z dodatkiem owoców kiwi

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
305 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 180 g herbatników
  • 80 g masła

Na masę:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody
  • 3 owoce kiwi

Dodatkowo:

  • 3 owoce kiwi do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduHerbatniki rozkrusz na proszek przy pomocy malaksera lub wałka do ciasta. Masło podgrzej do roztopienia, dodaj do rozdrobnionym ciastek, wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy, równomiernie ją rozprowadź, dociśnij łyżką, schłodź.
  2. Przygotowanie masyŻelatynę namocz w ciepłej wodzie. Twaróg wymieszaj z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią. Owoce kiwi umyj, obierz, zblenduj, podgrzej. W gorącej masie owocowej rozpuść namoczoną żelatynę. Masę wystudź, dodaj do masy serowej, wymieszaj. Masę serową przelej na ciasteczkowy spód, znajdujący się w tortownicy. Sernik zastudź.
  3. Dekorowanie sernikaPozostałe owoce kiwi umyj, obierz, pokrój w grubsze plasterki. W garnku zagotuj wodę, zmniejsz ogień. Plasterki kiwi ułóż na sicie i zanurz na minutę w gorącej wodzie. Po tym czasie owoce przelej zimną wodą, dokładnie odsącz. Zimnymi obłóż wierzch sernika.

Inna wersja sernika na zimno z dodatkiem kiwi

Sernik na zimno zamiast obkładać plasterkami kiwi, można polać zblednowanym kiwi, wymieszanym z żelatyną. By galaretka stężała, po zmiksowaniu kiwi trzeba dobrze podgrzać, a potem rozpuścić w owocowej masie napęczniałą żelatynę. Działanie wysokiej temperatury unieszkodliwia enzymy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...