Tak soczystych mielonych jeszcze nie jedliście. Wystarczy włożyć do środka jeden dodatek.
Kotlety mielone to obiadowy klasyk. Tym bardziej polecamy spróbować naszej wersji, czyli kotletów nadziewanych masłem. Ta jedna zmiana wystarczy, aby wynieść je na zupełnie nowy poziom: zamknięte w środku masełko topi się, łączy smaki i sprawia, że kotlety nie są suche.
Jak zrobić kotlety mielone nadziewane?
Do przygotowania tego dania wystarczy chude mięso mielone wieprzowo-wołowe, tradycyjne dodatki, czyli jajko i namoczona w mleku kajzerka (bułka idealnie spulchnia mięso) i proste przyprawy: sól, pieprz i odrobina natki pietruszki dla świeżości. Do mięsa można również dodać posiekaną drobno cebulkę czy czosnek.
Cały sekret tkwi jednak w dodaniu masła: kawałeczek tłuszczu należy otulić mięsem, a potem smażyć kotlety jak zawsze.
Rada: masło, którym nadziewasz kotlety, możesz również wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem czy też świeżymi ziołami, np. koperkiem czy pietruszką. Jednocześnie pomysł na to, aby zamknąć pyszny dodatek w środku mięsnego kotleta, może być inspiracją do tworzenia innych kompozycji smaków: do kotletów można też włożyć kawałek żółtego sera, wędzonego boczku czy nawet parówki.
Przepis: Kotlety mielone nadziewane
Pyszne kotlety z masłem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 572 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 bułka kajzerka namoczona w mleku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 50 g zimnego masła
- 4 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy mięsnejDo mięsa dodaj jajko, natkę pietruszki, odciśniętą kajzerkę, przyprawy. Wyrób dokładnie masę na kotlety.
- Formowanie kotletówPorcję mięsa formuj w placuszki, kładź na każdym porcję masła i zawijaj, formując kotleciki.
- Smażenie kotletówKotlety panieruj w bułce tartej i kładź na gorący tłuszcz. Kiedy się zrumienią z obu stron, można zmniejszyć ogień i jeszcze je dogrzać.
Jak podawać kotlety mielone nadziewane?
Mielone nadziewane podaje się na ciepło. Są doskonałym dodatkiem do tradycyjnych obiadów z ziemniakami i sezonową surówką. Podaj je np. z mizerią albo surówką z rzodkiewki. Do kotletów pasuje także ogórek kiszony lub kapusta kiszona. Kotlety można podać także z ryżem albo kaszą. Dodaj wówczas do obiadu nie tylko surówkę, ale np. prosty sos pieczarkowy.