Te zdrowe ciasteczka robię z serka wiejskiego i borówek. 10 minut i trafiają do piekarnika
Serek wiejski to bardzo udany produkt. Można go zjeść łyżeczką wprost z kubeczka, przygotować z niego smaczne śniadanie, pastę, a nawet ciasteczka. Te ostatnie robi się zadziwiająco szybko, a są niezwykle zdrowe. Dorzucam do nich sezonowe owoce, dzięki czemu wyglądają nadzwyczaj apetycznie i wspaniale smakują.
Jak przygotować serek wiejski na ciasteczka?
Serek wiejski to miękkie, aksamitne ziarna zanurzone w słodkiej śmietance. Produkt jest bardzo smaczny, jednak przed dodaniem do masy na ciasteczka, warto odcedzić nadmiar śmietanki. Inaczej ciasto będzie zbyt rzadkie i trudno będzie z niego formować ciasteczka. Odsączone, białkowe ziarna można rozdrobnić za pomocą blendera. Można je zamienić w gładką masę lub rozdrobnić tylko częściowo, by kawałki ziaren były wyczuwalne i zauważalne w cieście.
Jak zrobić zdrowe ciasteczka z serka wiejskiego?
Ciasteczka z serka wiejskiego nie są zbyt słodkie, ani tłuste. Zawierają za to wartościowe składniki. To białko pochodzące z serka, a także błonnik i witaminy z grupy B, których dostarcza mąka orkiszowa. Moc zdrowia dostarczają też borówki amerykańskie, które dodatkowo obniżają kaloryczność wypieku.
Przepis: Ciasteczka z borówkami
Zdrowe ciasteczka z serka wiejskiego i borówek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 200 g serka wiejskiego
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 3–4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ½ szklanki borówek amerykańskich
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaSerek wiejski odsącz z nadmiaru śmietanki. Rozgnieć go przy pomocy widelca lub lekko zblenduj. Dodaj jajko, olej, cukier, cukier waniliowy i sól, wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko wymieszaj. Połącz z borówkami.
- Formowanie i pieczenieNa blasze wyłożonej papierem do pieczenia kładź łyżką porcje ciasta. Ciastka piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Inna wersja ciasteczek z serka wiejskiego
Ciasteczka z serka wiejskiego można też przygotować w ciemnej wersji. Wystarczy dodać do ciasta łyżkę prawdziwego, sypkiego kakao. Zamiast borówek doskonale będą też do nich pasować truskawki, agrest czy jabłka. Miejsce owoców może też zająć posiekana czekolada deserowa.