To warstwowe ciasto bez pieczenia robię nawet w tygodniu. Cała rodzina się nim zajada

Dodano:
Ciasto z orzechami Źródło: Shutterstock / Alexey_M
Dobre ciasto mogę zjeść każdego dnia, niezależnie od pogody. Zwłaszcza gdy jest tak smaczne, jak to z orzechami i czekoladą. Nie trzeba go nawet piec, co skraca czas przygotowania, a dosłownie rozpływa się w ustach.

Lubię robić ciasta bez pieczenia, bo nie mogą się nie udać. A jeszcze bardziej lubię je jeść, bo są bardzo smaczne. W szczególności preferuję te z dodatkiem kruchych herbatników lub na spodzie przygotowanym na ich bazie. Połączenie kruchego ciasta i słodkiej masy bardzo mi odpowiada. A gdy jeszcze dorzuci się czekoladę i orzechy, to po prostu niebo w gębie.

Jak zrobić kruchy spód bez pieczenia?

Kruchy spód bez pieczenia robi się z herbatników. Trzeba je rozkruszyć na proszek np. w robocie kuchennym lub przy pomocy wałka do ciasta (ciastka warto wcześniej umieścić w foliowym woreczku). Rozdrobnione ciastka miesza się z roztopionym masłem i otrzymaną masą wylepia się spód formy. Po stężeniu w lodówce spód jest gotowy do użycia.

Jak zrobić warstwowe ciasto bez pieczenia?

Warstwowe ciasto bez pieczenia przygotowuję z trzech blatów ciasta kruchego otrzymanego z herbatników. Przekładam je dwoma słodkimi masami i dekoruję polewą czekoladową oraz orzechami. Ten deser jest niezwykle smaczny i wprost rozpływa się w ustach. Jego przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, więc możecie go przygotować nawet i dziś.

Przepis: Warstwowe ciasto bez pieczenia

Kruche blaty ciasta przekładane słodkimi masami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
370 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g herbatników
  • 120 g masła
  • 1/2 słoiczka konfitury malinowej
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 ml śmietanki 30%
  • ok. 70 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spodówHerbatniki umieść w malakserze, rozdrobnij na proszek. Dodaj do nich stopione masło, chwilę zmiksuj. Masę podziel na trzy części. Każdą osobno przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieć łyżką, by składniki zlepiły się. Schłodź w lodówce.
  2. Przekładanie ciastaPierwszy blat ciasta posmaruj konfiturą i przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij. Drugi blat posmaruj masą kajmakową, przykryj trzecim blatem, dociśnij.
  3. Dekorowanie ciastaŚmietankę dobrze podgrzej, dodaj do niej kawałki czekolady. Pozostaw na kilka minut, by czekolada zmiękła, całość wymieszaj. Masą posmaruj ciasto, posyp orzechami, schłodź, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Wskazówka: Orzechy można wcześniej podprażyć na suchej patelni, by zrobiły się bardziej kruche i aromatyczne.

Czym przełożyć warstwowe ciasto bez pieczenia?

Kruche, warstwowe ciasto bez pieczenia można przełożyć różnymi słodkimi masami. Ja sięgam po konfiturę malinową i masę kajmakową. Jednak dobrze też sprawdzą się np.: krem czekoladowo-orzechowy, konfitura pomarańczowa czy dżem z czarnej porzeczki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...