Kocham orzeźwiający sorbet truskawkowy. Mam prosty przepis na ten pyszny deser

Dodano:
Sorbet truskawkowy Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Wystarczą soczyste, słodkie truskawki i dwa dodatki, aby wyczarować pyszny sorbet. Nie potrzebujesz maszynki do lodów, wystarczy zwykły blender.

Sorbety to lekkie lody bez ciężkiej śmietanki czy jajek, lody, w których głównym składnikiem są owoce. A świeże truskawki są wręcz stworzone do sorbetów. Taki deser można łatwo zrobić także w domu: wyjdzie nawet be maszynki do lodów, a patent jest bardzo prosty.

Jak zrobić domowy sorbet truskawkowy?

Ja do sorbetu z truskawek dodaję cukrowy syrop zrobiony na bazie cukru i soku z cytryny. Miksuję wszystko razem z truskawkami tak, aby masa była gładka i puszysta. Ilość cukru podaną w przepisie można zwiększyć nawet dwukrotnie, jeśli lubisz bardziej słodkie desery. Wówczas można też rozcieńczyć sok z cytryny odrobiną wody (dla podanych proporcji to 1-2 łyżki wody).

Cały sekret polega na tym, aby zmiksować sorbet przynajmniej dwa razy w trakcie mrożenia. U mnie zwykle mrożenie trwa około 5-6 godzin. Sorbet można także przemieszać łyżką lub widelcem, jednak uważam, że ponowne zmiksowanie daje lepszy efekt. Ważne, aby zrobić to szybko, aby nie ogrzewać nadmiernie sorbetu.

Przepis: Sorbet truskawkowy

Orzeźwiający deser z truskawek.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
60 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g truskawek
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówTruskawki oczyść z szypułek. Cukier rozpuść z sokiem cytrynowym w małym rondelku i zostaw do ostudzenia.
  2. Robienie sorbetuZmiksuj truskawki z syropem. Włóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Po ok. 2 godzinach wyjmij i zmiksuj ponownie. Powtórz po kolejnych 2 godzinach.

Gotowy sorbet podawaj w pucharkach lub nakładaj gałki do wafelków. Lody można udekorować kawałkami świeżych owoców oraz listkami mięty lub melisy.

Inne pomysły na sorbet truskawkowy

Smak sorbetu truskawkowego można w łatwy sposób zmieniać za pomocą aromatycznych dodatków. Mogą to być listki mięty, może być sok z limonki zamiast soku z cytryny, może być odrobina ekstraktu waniliowego. Pyszną opcją jest dodanie do deseru rumu – to jednak wersja tylko dla dorosłych. Truskawki można również łączyć z innymi owocami np. jagodami, bananami, arbuzami czy malinami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...