Kocham orzeźwiający sorbet truskawkowy. Mam prosty przepis na ten pyszny deser
Sorbety to lekkie lody bez ciężkiej śmietanki czy jajek, lody, w których głównym składnikiem są owoce. A świeże truskawki są wręcz stworzone do sorbetów. Taki deser można łatwo zrobić także w domu: wyjdzie nawet be maszynki do lodów, a patent jest bardzo prosty.
Jak zrobić domowy sorbet truskawkowy?
Ja do sorbetu z truskawek dodaję cukrowy syrop zrobiony na bazie cukru i soku z cytryny. Miksuję wszystko razem z truskawkami tak, aby masa była gładka i puszysta. Ilość cukru podaną w przepisie można zwiększyć nawet dwukrotnie, jeśli lubisz bardziej słodkie desery. Wówczas można też rozcieńczyć sok z cytryny odrobiną wody (dla podanych proporcji to 1-2 łyżki wody).
Cały sekret polega na tym, aby zmiksować sorbet przynajmniej dwa razy w trakcie mrożenia. U mnie zwykle mrożenie trwa około 5-6 godzin. Sorbet można także przemieszać łyżką lub widelcem, jednak uważam, że ponowne zmiksowanie daje lepszy efekt. Ważne, aby zrobić to szybko, aby nie ogrzewać nadmiernie sorbetu.
Przepis: Sorbet truskawkowy
Orzeźwiający deser z truskawek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 60 w każdej porcji
Składniki
- 500 g truskawek
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówTruskawki oczyść z szypułek. Cukier rozpuść z sokiem cytrynowym w małym rondelku i zostaw do ostudzenia.
- Robienie sorbetuZmiksuj truskawki z syropem. Włóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Po ok. 2 godzinach wyjmij i zmiksuj ponownie. Powtórz po kolejnych 2 godzinach.
Gotowy sorbet podawaj w pucharkach lub nakładaj gałki do wafelków. Lody można udekorować kawałkami świeżych owoców oraz listkami mięty lub melisy.
Inne pomysły na sorbet truskawkowy
Smak sorbetu truskawkowego można w łatwy sposób zmieniać za pomocą aromatycznych dodatków. Mogą to być listki mięty, może być sok z limonki zamiast soku z cytryny, może być odrobina ekstraktu waniliowego. Pyszną opcją jest dodanie do deseru rumu – to jednak wersja tylko dla dorosłych. Truskawki można również łączyć z innymi owocami np. jagodami, bananami, arbuzami czy malinami.