Smaruję ciasto francuskie słodką masą i robię chrupiące świderki. Są pyszne i efektowne

Dodano:
Świderki z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / Mironov Vladimir
Dzisiejsza propozycja to nie lada gratka dla wielbicieli ciasta francuskiego. Gotowe ciasto nadziewam popularną ostatnio masą i przerabiam na efektowne świderki. Moja rodzina uwielbia tę słodką przekąskę.

Z ciasta francuskiego można przygotować różne, słodkie przysmaki. Mogą mieć kształt rożków, rogalików, poduszeczek czy ślimaczków. Dziś proponuję wam świderki. Robi się je prosto, ale z pomysłem, dzięki czemu wyglądają niezwykle efektownie. Poza tym są pyszne i chrupiące.

Czym nadziać słodkie świderki?

Do nadziania świderków z ciasta francuskiego można użyć różnych, słodkich mas. Dobrze sprawdzą się np.: marmolada, dżem, krem czekoladowy czy powidła. Można też wykorzystać popularną ostatnio pastę pistacjową. Ja także robię nadzienie pistacjowe do francuskich świderków. Jednak przygotowuję je własnoręcznie z łuskanych orzechów i czekolady.

Jak zrobić słodkie świderki z ciasta francuskiego?

Przygotowanie słodkich świderków z ciasta francuskiego jest naprawdę proste. Ciasto smaruje się słodkim nadzieniem, roluje, a potem nacina wzdłuż niemal do końca i splata ze sobą oba kawałki ciasta. W ten sposób powstają apetyczne świderki, w których widać smaczne nadzienie.

Przepis: Słodkie świderki

Świderki z ciasta francuskiego nadziewane masą pistacjowo-czekoladową

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
305 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 60 g masła
  • 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
  • 100 g łuskanych pistacji lub pasty pistacjowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie nadzieniaPistacje oczyść, zblenduj lub drobno posiekaj. Miękkie masło wymieszaj z cukrem, rozdrobnionymi pistacjami i wanilią. Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do masy, wymieszaj.
  2. Formowanie świderkówCiasto rozwiń, podziel wzdłuż na połowę. Każdą część posmaruj równomiernie nadzieniem, zostawiając wolne brzegi o szerokości ok. 1 cm. Każdy kawałek ciasta zwiń wzdłuż dłuższego boku, tak by powstała rolada. Delikatnie dociśnij brzeg, by się skleił. Każdą roladę natnij wzdłuż na pół, tak by nie przeciąć jej do końca. Powstałe części ciasta zapleć ze sobą, by powstał świderek.
  3. Pieczenie świderkówOtrzymane świderki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 210 stopniach Celsjusza, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Po przestudzeniu świderki oprósz cukrem pudrem. Podawaj krojone na kawałki.

Wskazówka: Po ułożeniu na blasze świderki warto posmarować rozkłóconym jajkiem. Dzięki temu ciasto upiecze się na złoty kolor i farsz lepiej będzie się trzymał ciasta.

Inna wersja świderków z ciasta francuskiego

Świderki z ciasta francuskiego możecie też przygotować w nieco inny sposób. Ciasto należy pokroić na długie, dosyć wąskie paski. Połowę z nich trzeba posmarować nadzieniem, przykryć pustymi paskami ciasta i lekko docisnąć. Paski ciasta zwija się wokół własnej osi, tak by powstały świderki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...