Złote, pieczone ziemniaki są idealne do obiadu. Rodzina woli je nawet od mięsa

Dodano:
Pieczone ziemniaki Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Jeśli zwykle podajecie do obiadu gotowane ziemniaki, raz spróbujcie innych. Dzięki prostym dodatkom te ziemniaki wyglądają i smakują rewelacyjnie. Moja rodzina się nimi zajada, więc robię ich sporą ilość.

Ziemniaki to w Polsce najpopularniejszy dodatek do obiadu. Zwykle je gotujemy, czasem zamieniamy w puree, pieczemy lub przerabiamy na frytki. Mój sposób ich podania łączy w sobie trzy z tych metod. Jednak warto je tak przygotować, bo wychodzą bardzo smaczne.

Jak przygotować ziemniaki na purée?

Ziemniaki przeznaczone na purée należy wcześniej ugotować. A gotowanie można wykonać na dwa sposoby. Ten najpopularniejszy to obranie ziemniaków i wrzucenie ich na osolony wrzątek. Miękkie ziemniaki odcedza się, a potem odparowuje i przepuszcza przez praskę.

Drugi sposób przewiduje gotowanie ziemniaków w mundurkach. Bulwy trzeba tylko wcześniej dokładnie wyszorować, opłukać i ponakłuwać widelcem. Po upieczeniu zaś przekrawa się je na połowę i delikatnie wydrąża miąższ. Można go przepuścić przez praskę lub wytłuc tłuczkiem do ziemniaków.

Jak zrobić pieczone purée ziemniaczane?

Przygotowanie pieczonego purée ziemniaczanego nie jest trudne. Gdy ziemniaki są już ugotowane i rozdrobnione, wystarczy je tylko wymieszać z kilkoma dodatkami. Są to: starty, żółty ser, masło, kwaśna śmietana i natka pietruszki. To dzięki nimi ziemniaki zamieniają się w smaczną, delikatną masę.

Przepis: Pieczone ziemniaki do obiadu

Złociste, pieczone purée ziemniaczane

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 2–3 łyżki masła
  • 100 g tartego żółtego sera (np. cheddar, gouda, ementaler)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki umyj, obierz, opłucz. Pokrój na kawałki, wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj. Odcedź, osusz, przepuść przez praskę.
  2. Przygotowanie masyDo gładkich ziemniaków dodaj śmietanę, masło, starty ser, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj na puszystą masę.
  3. Pieczenie ziemniakówMasę przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch możesz dodatkowo posypać serem. Piecz 10-15 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż powierzchnia się zarumieni.

Do czego podać purée ziemiaczane?

Purée ziemniaczane będzie pasować do tych samych dań obiadowych, które podaje się z gotowanymi ziemniakami. Są to m.in.: kotlety schabowe, drobiowe i mielone, gulasz, pieczeń z sosem, pulpety, bitki, a także ryby smażone i pieczone. Można je również zaserwować z jajkiem sadzonym, pieczarkami w śmietanie czy pieczoną kiełbasą.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...