To najzdrowsze ciasteczka pod słońcem. Nie dodaje się do nich mąki, ani cukru

Dodano:
Ciasteczka owsiane Źródło: Shutterstock / Smelenna
Ciasteczka nie kojarzą się z niczym zdrowym. No chyba, że zrobi się je z wartościowych składników. Do moich nie dodaję cukru, ani mąki, więc można je jeść bez większych wyrzutów sumienia.

Lubię słodkości takie, jak te ciasteczka. Doskonale zaspokajają ochotę na cukier, choć wcale go nie dodaję. Są chrupiące i zjada się je z wielką przyjemnością. Na dodatek robi się je z prostych składników i całkiem szybko. Takie ciasteczka doskonale sprawdzą się na przekąskę, a także jako dodatek do kawy.

Czym osłodzić ciasteczka owsiane?

Ciasteczka owsiane są wartościowe, a mają szansę być też niezwykle zdrowe. Wystarczy zrezygnować z dodawania do nich cukru. By jednak były słodkie, można sięgnąć po inne produkty. Tu dobrze sprawdzą się np.: miód, syrop klonowy, syrop z agawy, daktyle czy naturalne słodziki np. ksylitol, stewia.

Jak zrobić ciasteczka bez mąki i cukru?

Przygotowanie tych ciasteczek bez mąki i cukru zaczynam od namoczenia daktyli. Zalewam je gorącą wodą, a gdy zmiękną odcedzam i blenduję na gładką masę. Potem łączę je z pozostałymi składnikami, formuję ciasteczka i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są dosyć miękkie, a gdy wystygną, twardnieją i robią się chrupiące.

Przepis: Ciasteczka owsiane bez mąki i cukru

Ciasteczka owsiane słodzone daktylami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g daktyli bez pestek
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyDaktyle namocz w gorącej wodzie, dokładnie odcedź, zblenduj z mlekiem na gładką masę. Połącz z masłem orzechowym, jajkiem i kakao. Dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj masę.
  2. Formowanie i pieczenieZ przygotowanego ciasta formuj nieduże kulki. Każdą lekko spłaszcz. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 175 stopniach Celsjusza.

Ciasteczka w wersji bez pieczenia

Z podobnych składników możecie też przygotować ciasteczka owsiane bez pieczenia. Wystarczy tylko zmienić nieco proporcje. Masło orzechowe należy zaś podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Oczywiście do masy nie dodaje się proszku do pieczenia, ani jajka. Po uformowaniu ciasteczka należy schłodzić, a potem wstawić na kilka godzin do lodówki, by stężały.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...