Ten lekki krem robię z czterech składników. Smakuje obłędnie, a wygląda, że palce lizać
Gdy mam ochotę na coś słodkiego, nie jest to cukierek, ani batonik. Wolę lżejsze, mniej słodkie łakocie. Najlepiej takie, jak ten domowy. Puszysty, kremowy i rozpływający się w ustach. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Wystarczy tylko sięgnąć po proste składniki. Moja rodzina co kilka dni prosi o ten przysmak.
Jak nadać deserowi puszystości?
Jeśli chcemy nadać deserowi puszystości, mamy do wyboru dwie opcje. Możemy dodać do niego pianę ubitą z białek lub bitą śmietankę. Zwykle wybieram to drugie rozwiązanie, bo zawsze obawiam się jajek w wersji tylko sparzonej, nieugotowanej. A bitą śmietankę robię szybko i ma doskonały smak. By deser nie był tylko puszysty, ale też kremowy, zwykle łączę ją z serkiem. Może to być mascarpone, ricotta czy gęsty twarożek.
Jak zrobić puszysty, kremowy deser z truskawkami?
Ten puszysty, kremowy deser robię raz-dwa. Najpierw blenduję truskawki z odrobiną cukru. Potem ubijam śmietankę z cukrem pudrem i łączę ją z serkiem ricotta. Po nałożeniu do pucharków deser polewam zblendowanymi truskawkami.
Przepis: Lekki krem z polewą truskawkową
Puszysty, kremowy deser z polewą owocową
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 365 w każdej porcji
Składniki
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 g serka ricotta
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 250 g truskawek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie polewyTruskawki opłucz, osącz, oczyść z szypułek. Umieść w blenderze, rozdrobnij na gładką masę. Dosłodź ją do smaku 1-2 łyżeczkami cukru pudru.
- Przygotowanie kremuSchłodzoną śmietankę ubij na sztywno z połową cukru pudru. Serek ricotta wymieszaj z pozostałym cukrem pudrem. Dodaj do niego śmietankę, delikatnie wymieszaj.
- Serwowanie deseruPrzygotowany krem nałóż do pucharków. Możesz go też ozdobnie wycisnąć przy pomocy szprycki. Deser polej zblendowanymi truskawkami.
Inne pomysły na kremowy deser
Kremowy deser możecie też podać z innymi dodatkami. Smaczny będzie, gdy polejecie go czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką albo lekko podgrzaną (by była lejąca) masą kajmakową. Dobrze też sprawdzi się miód i syrop klonowy. Oczywiście deser możecie też ozdobić świeżymi owocami. Tu najlepiej sprawdzą się: borówki amerykańskie, truskawki i maliny.