Ten lekki krem robię z czterech składników. Smakuje obłędnie, a wygląda, że palce lizać

Dodano:
Deser z polewą truskawkową Źródło: Shutterstock / ArtCookStudio
Aż trudno uwierzyć, ale przygotowanie tego wyśmienitego deseru zajęło mi tylko 15 minut. Jest lekki, smakuje obłędnie, a zrobiłam go z prostych składników. Myślę, że lepszego nie zamówicie w żadnej restauracji.

Gdy mam ochotę na coś słodkiego, nie jest to cukierek, ani batonik. Wolę lżejsze, mniej słodkie łakocie. Najlepiej takie, jak ten domowy. Puszysty, kremowy i rozpływający się w ustach. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Wystarczy tylko sięgnąć po proste składniki. Moja rodzina co kilka dni prosi o ten przysmak.

Jak nadać deserowi puszystości?

Jeśli chcemy nadać deserowi puszystości, mamy do wyboru dwie opcje. Możemy dodać do niego pianę ubitą z białek lub bitą śmietankę. Zwykle wybieram to drugie rozwiązanie, bo zawsze obawiam się jajek w wersji tylko sparzonej, nieugotowanej. A bitą śmietankę robię szybko i ma doskonały smak. By deser nie był tylko puszysty, ale też kremowy, zwykle łączę ją z serkiem. Może to być mascarpone, ricotta czy gęsty twarożek.

Jak zrobić puszysty, kremowy deser z truskawkami?

Ten puszysty, kremowy deser robię raz-dwa. Najpierw blenduję truskawki z odrobiną cukru. Potem ubijam śmietankę z cukrem pudrem i łączę ją z serkiem ricotta. Po nałożeniu do pucharków deser polewam zblendowanymi truskawkami.

Przepis: Lekki krem z polewą truskawkową

Puszysty, kremowy deser z polewą owocową

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
365 w każdej porcji

Składniki

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka ricotta
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 250 g truskawek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie polewyTruskawki opłucz, osącz, oczyść z szypułek. Umieść w blenderze, rozdrobnij na gładką masę. Dosłodź ją do smaku 1-2 łyżeczkami cukru pudru.
  2. Przygotowanie kremuSchłodzoną śmietankę ubij na sztywno z połową cukru pudru. Serek ricotta wymieszaj z pozostałym cukrem pudrem. Dodaj do niego śmietankę, delikatnie wymieszaj.
  3. Serwowanie deseruPrzygotowany krem nałóż do pucharków. Możesz go też ozdobnie wycisnąć przy pomocy szprycki. Deser polej zblendowanymi truskawkami.

Inne pomysły na kremowy deser

Kremowy deser możecie też podać z innymi dodatkami. Smaczny będzie, gdy polejecie go czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką albo lekko podgrzaną (by była lejąca) masą kajmakową. Dobrze też sprawdzi się miód i syrop klonowy. Oczywiście deser możecie też ozdobić świeżymi owocami. Tu najlepiej sprawdzą się: borówki amerykańskie, truskawki i maliny.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...