Domowe ptasie mleczko robię w 20 minut. Jest lekkie jak chmurka i wprost rozpływa się w ustach
Wedlowskie „Ptasie mleczko” od wielu lat podbija nasze podniebienia. A moje domowe dopiero od kilku miesięcy, jednak bardzo skutecznie. Znika zwykle wkrótce po przygotowaniu, ale na szczęście nie ma przy nim dużo pracy. Co więcej, robi się je z tanich, popularnych składników, dzięki czemu koszt jest też o wiele niższy, od słynnego łakocia.
Jak nadać puszystości domowemu ptasiemu mleczku?
Podstawą mojego ptasiego mleczka jest piana, która powstaje z ubitych białek. Jajka, których białka przeznaczone są do ubijania, trzeba dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Potem oddzielić białka od żółtek i żółtka zachować do innej potrawy (np. do ciasta kruchego). Białka ubija się na sztywną pianę, dodając do nich stopniowo cukier. Ja łączę je z ubitą na sztywno śmietanką, dzięki czemu ptasie mleczko jest aksamitne i smaczne. Puszystą masę utrwalam rozpuszczoną żelatyną.
Jak zrobić domowe ptasie mleczko?
Przyrządzenie domowego ptasiego mleczka sprowadza się do przygotowania puszystej masy białkowo-śmietankowej oraz polewy czekoladowej. Polewę warto zrobić z czekolady deserowej, która świetnie przełamie słodycz pianki. Po zastygnięciu deser kroi się w kostkę i zjada łyżeczką. Masę można też wylać do dużej, płaskiej formy i kroić ją na kształt klasycznego ptasiego mleczka.
Przepis: Domowe Ptasie mleczko
Puszysty, piankowy deser z polewą czekoladową
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 2 łyżki żelatyny
- 4 białka jaj
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 ml śmietanki 30%
Na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4-5 łyżek śmietanki
- 1 łyżka żelatyny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówŻelatynę rozmieszaj w małej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją do rozpuszczenia, przestudź. Jajka dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek, żółtka wykorzystaj do innej potrawy.
- Przygotowanie piankiBiałka ubij do białości i dalej ubijaj, dodając do nich stopniowo cukier. Wymieszaj z sokiem z cytryny. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, połącz z płynną żelatyną, a potem z pianą z białek.
- Formowanie deseruProstokątną blachę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Przelej do niej piankową masę, równomiernie rozprowadź, wstaw na 2-3 godziny do lodówki, by masa stężała.
- Dekorowanie deseruŻelatynę do polewy namocz w małej ilości zimnej wody i podgrzej do rozpuszczenia. Śmietankę pogrzej, wrzuć do niej kawałki czekolady, gdy zmiękną całość wymieszaj na gładką masę, połącz z płynną żelatyną. Przygotowaną polewą posmaruj wierzch deseru, zastudź.
Czym polać domowe ptasie mleczko?
Domowe ptasie mleczko warto wykończyć polewą czekoladową. Najłatwiej przygotować ją na bazie czekolady deserowej. Wystarczy roztopić ją z dodatkiem odrobiny masła lub śmietanki. By masa ładnie pokryła powierzchnię deseru i zastygła, dodaję do niej trochę żelatyny. Polewą można ozdobić wierzch ptasiego mleczka, ale też wylać jej warstwę przed wyłożeniem białej masy do formy. Wtedy deser będzie otulony smacznymi, czekoladowymi warstwami.