Piersi z kurczaka wyjdą idealnie soczyste. Sekretem jest prosta marynata
Jeśli mięso z kurczaka wychodzi ci zawsze zbyt suche i mało soczyste, spróbuj tej wyjątkowej marynaty. To marynata jogurtowa. Łatwa do zrobienia, bardzo aromatyczna, idealnie podkreślająca smak drobiu. Nasza propozycja to marynowane w jogurcie piersi z kurczaka.
Jak zrobić piersi z kurczaka w marynacie jogurtowej?
Patent jest prosty: wystarczy wymieszać jogurt naturalny z czosnkiem i skórką z limonki, a następnie dodać marynatę do doprawionych solą i pieprzem filetów. Marynata powinna otulać całe kawałki mięsa, można je wymieszać ręcznie, aby jogurt pokrył wszystko.
Naszym zdaniem to marynata idealna do piersi z kurczaka, ale jeśli chcesz, to możesz marynować w jogurcie dowolne części drobiu (np. pałki, ćwiartki, filety z udek), ale też całego kurczaka. Dobrze jest, aby mięso poleżało w marynacie około dwóch godzin.
Zamarynowane mięso można upiec albo usmażyć na patelni. W każdym przypadku dobrze jest zdjąć z mięsa nadmiar marynaty. Równie pyszną opcją, którą podajemy jako kolejną inspirację, jest panierowanie kawałków mięsa wyjętych z marynaty w bułce tartej lub panko i smażenie. Marynowane w jogurcie mięso można również upiec na grillu.
Przepis: Piersi z kurczaka w jogurcie
Pomysł na soczystego kurczaka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- skórka otarta z limonki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsa i marynatyJogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką z limonki. Kurczaki dopraw solą i pieprzem, zalej marynatą i odstaw na ok. 2 godziny do lodówki.
- Pieczenie mięsaZdejmij z filetów nadmiar marynaty. Piecz mięso ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać piersi z kurczaka w marynacie jogurtowej?
Piersi z kurczaka z naszego przepisu to przede wszystkim doskonałe mięso do obiadu. Podaj je np. z ziemniakami lub ryżem i lekką surówką z kapusty pekińskiej, sałaty lub ogórków. Mięso po upieczeniu można jeszcze delikatnie skropić sokiem z limonki i udekorować świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Pokrojone, zimne mięso można również kłaść na kanapki oraz dodawać do sałatek. W wersji z grilla serwuj gotowe kawałki mięsa z pieczonymi ziemniakami oraz sosami na bazie jogurtu, np. sosem czosnkowym.