Masę serową szykuję w 10 minut. Ten doskonały sernik smakuje obłędnie i nigdy nie pęka
Pęknięcia nie wpływają na smak sernika, ale mogą odebrać mu estetyczny wygląd. Przez lata popularnym rozwiązaniem było pokrywanie go polewą – nawet cienka warstwa skutecznie maskowała niedoskonałości. Jednak taki sposób ma dwie wady: polewy zawierają dużo cukru, przez co ciasto może być dla niektórych zbyt słodkie, a ponadto nadają mu dodatkowy smak, który może przysłonić to, co w serniku najważniejsze, czyli jego pyszną, kremową masę.
Dlaczego sernik pęka i jak tego uniknąć?
Jeśli temperatura pieczenia jest za wysoka, wierzch sernika ścina się za szybko, a środek jeszcze „rośnie”. Gdy masa stygnie, opada nierównomiernie i pęka.
Dodatkowo wpływ ma przygotowanie, dlatego ważne, żebyś stosował się do przepisu i nie mieszał masy zbyt intensywnie i długo. Masa serowa napowietrzona mikserem tworzy pęcherzyki powietrza, które podczas pieczenia rozszerzają się i mogą prowadzić do pęknięć. Sernik możesz wymieszać w robocie, ale równie dobrze sprawdzi się trzepaczka.
Ważna kwestia to moment wyjęcia sernika po pieczeniu. Zastosuj się do przepisu i pozwól mu naturalnie ostygnąć – nie wyjmuj go zbyt wcześnie.
Jak zrobić sernik, który nie pęka?
Przygotowanie tego sernika nie jest skomplikowane – wręcz przeciwnie, przepis należy do jednych z łatwiejszych. Wystarczy tylko 10 minut pracy przy mieszaniu prostych składników. Wszystkie są łatwo dostępne i nie wymagają specjalnych przygotowań.
Przepis: Łatwy sernik, który nie popęka
10 minut pracy mieszania i godzina pieczenia. Tak powstaje najlepszy sernik
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 373 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 5 jajek
- 200 g cukru
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietanki 30%
- skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy serowejW dużej misce zmiksuj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodaj twaróg, śmietankę, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Wszystko zmiksuj na gładką masę – nie za długo, by nie napowietrzyć zbyt mocno.
- PieczeniePrzelej masę do wyłożonej papierem formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika (160°C, góra-dół) i piecz ok. 60 minut. Po upieczeniu zostaw w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na 30 minut.
- PodanieGdy sernik wystygnie, schłódź go w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
Co dodać do sernika, żeby wzbogacić jego smak?
Klasyczny sernik to podstawa, ale nikt nie mówi, że nie można z nim eksperymentować. Oto kilka propozycji:
- Karmelizowany cukier trzcinowy – dodaje delikatnej nuty toffi i głębi smaku, świetnie komponuje się z kremową konsystencją. Żeby nie przesadzić ze słodyczą zamień go z częścią cukru z przepisu.
- Prażone migdały – chrupiące i lekko maślane, idealnie wzbogacą strukturę i smak ciasta. Możesz je wmieszać w masę lub tylko ozdobić wierzch.
- Rodzynki namoczone w rumie – klasyczny dodatek, który nadaje sernikowi subtelnego aromatu i odrobiny wilgotności.
- Cynamon – dodaje przyjemnego, korzennego akcentu, który świetnie podkreśla smak twarogu. Jestem fanem tego smaku i zawsze mieszam łyżeczkę z masą na sernik.