Domowe lody z trzech składników. Mrożony hit zrobisz bez maszynki

Dodano:
Lizaki lodowe Źródło: Shutterstock / Tatiane Silva
Te domowe lody są mocno śmietankowe, słodkie i pełne chrupiących ciasteczek. Robi się je bez wysiłku, a efekt to mrożony deser, który znika błyskawicznie.

Aby zrobić dobre, domowe lody, nie potrzeba maszynki, jajek i skomplikowanych przygotowań. Prosty patent na lody śmietankowe to połączenie kremówki i mleka skondensowanego. My do tego dorzucamy jeszcze garść popularnych ciasteczek. Jedyne co pozostaje, to uzbroić się w cierpliwość, bo jeśli mówimy o jakimkolwiek wysiłku przy tych lodach, to jest nim czekanie na to, aż się zmrożą.

Jak zrobić lody śmietankowe bez maszynki?

Aby zrobić pyszną masę na lody, wystarczy ubitą kremówkę wymieszać ze słodkim mlekiem skondensowanym. Od razu uprzedzamy: jeśli jesteś łasuchem, zrób od razu podwójną porcję.

Połączenie śmietanki i mleka skondensowanego to bazowe lody śmietankowe bez maszynki, które możesz przed mrożeniem wymieszać z dowolnymi dodatkami. My proponujemy ciasteczka oreo, aby powstały lody ciasteczkowe, ale to oczywiście tylko jedna z możliwości. Można dodać do masy śmietankowej owoce lub musy owocowe, krem czekoladowy lub orzechowy.

Gotową masę na lody możesz przełożyć do jednego pojemnika, ale też do mniejszych foremek. Świetnie nadają się do tego np. silikonowe foremki na muffiny (można wtedy włożyć w nie patyczki, aby otrzymać domowe lody na patyku). Prosty patent na lodowe lizaki to z kolei wykorzystanie małych woreczków.

Przepis: Domowe lody ciasteczkowe

Prosty przepis na mrożony deser.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
965 w każdej porcji

Składniki

  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 200 g ciasteczek oreo

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na lodyUbij schłodzoną śmietankę, dodaj mleko i wymieszaj ze śmietanką. Pokrusz ciastka, dodaj do masy i wymieszaj wszystko szpatułką.
  2. Mrożenie lodówPrzełóż masę do dowolnych foremek lub woreczków. Zamrażaj 4-6 godzin.

Domowe lody z czekoladą

Domowe lody z tego przepisu w łatwy sposób można przygotować polewą czekoladową. Patent jest wręcz banalny: wystarczy gotowe, zmrożone lody zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie, czy to mlecznej, czy to białej, czy ciemnej. Czekolada natychmiast zastygnie na zimnych lodach, tworząc chrupiącą polewę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...