Biorę kubek maślanki i pół kilo truskawek. Po godzinie zajadam pyszne ciasto
Wystarczą proste składniki i sezonowe owoce, w tym przypadku truskawki. Robiłam to ciasto z różnymi owocami, ale uważam, że to właśnie w wersji ze świeżymi, soczystymi truskawkami nie ma sobie równych. To ciasto, które zawsze wychodzi i to jeden z tych przepisów, od których śmiało można zaczynać swoją przygodę z pieczeniem ciast.
Jak zrobić ciasto truskawkowe na maślance?
Przygotowanie ciasta na maślance jest bardzo proste. Nie potrzeba żadnego miksera, nie trzeba niczego ubijać, ucierać, ani czekać aż wyrośnie. Wystarczy mieć dwie miski i widelec lub szpatułkę do mieszania: trzeba połączyć osobno składniki suche i mokre, a potem je wymieszać.
Rada: w przepisie można zastąpić maślankę jogurtem naturalnym. Zadziała podobnie, dając ciastu puszystość i przyjemną wilgotność.
Przepis: Ciasto truskawkowe na maślance
Proste ciasto owocowe.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 316 w każdej porcji
Składniki
- 500 g truskawek
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaW jednej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek, sodę, cukier waniliowy, a w drugiej mokre: jajka, olej i maślankę. Połączone składniki mokre wlej do suchych i wymieszaj. Przelej do wyłożonej papierem formą. Truskawki pokrój na połówki i ułóż na cieście.
- Pieczenie ciastaPiecz ciasto ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (do suchego patyczka).
Gotowe ciasto można przed podaniem udekorować cukrem pudrem i listkami świeżej mięty lub melisy. Można też je dekorować lukrem lub polewą z białej albo ciemnej czekolady. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką kawy czy kubkiem dobrej herbaty, ale też szklanką kompotu z sezonowych owoców.
Ciasto maślankowe z kruszonką
Do ciasta możesz również dodać kruszonkę. Zrób ją według proporcji: 2 części mąki, 1 część masła i 1 część cukru. Czyli np. 100 g mąki, 50 g cukru, 50 g masła. Aby wyszła idealna, zacznij od niej całe przygotowania: masło musi być zimne, a sam proces mieszania składników możliwie szybki. Gotową kruszonkę warto dodatkowo schłodzić w zamrażarce lub lodówce. Kruszonką należy posypać ciasto wyłożone owocami i piec wszystko jak w przepisie.