Biorę kubek maślanki i pół kilo truskawek. Po godzinie zajadam pyszne ciasto

Dodano:
Ciasto z truskawkami Źródło: Shutterstock / vaivirga
To jedno z najprostszych ciast z owocami, jakie znam. Jest puszyste i bardzo wilgotne. W sezonie robię je zawsze z truskawkami.

Wystarczą proste składniki i sezonowe owoce, w tym przypadku truskawki. Robiłam to ciasto z różnymi owocami, ale uważam, że to właśnie w wersji ze świeżymi, soczystymi truskawkami nie ma sobie równych. To ciasto, które zawsze wychodzi i to jeden z tych przepisów, od których śmiało można zaczynać swoją przygodę z pieczeniem ciast.

Jak zrobić ciasto truskawkowe na maślance?

Przygotowanie ciasta na maślance jest bardzo proste. Nie potrzeba żadnego miksera, nie trzeba niczego ubijać, ucierać, ani czekać aż wyrośnie. Wystarczy mieć dwie miski i widelec lub szpatułkę do mieszania: trzeba połączyć osobno składniki suche i mokre, a potem je wymieszać.

Rada: w przepisie można zastąpić maślankę jogurtem naturalnym. Zadziała podobnie, dając ciastu puszystość i przyjemną wilgotność.

Przepis: Ciasto truskawkowe na maślance

Proste ciasto owocowe.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
316 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaW jednej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek, sodę, cukier waniliowy, a w drugiej mokre: jajka, olej i maślankę. Połączone składniki mokre wlej do suchych i wymieszaj. Przelej do wyłożonej papierem formą. Truskawki pokrój na połówki i ułóż na cieście.
  2. Pieczenie ciastaPiecz ciasto ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto można przed podaniem udekorować cukrem pudrem i listkami świeżej mięty lub melisy. Można też je dekorować lukrem lub polewą z białej albo ciemnej czekolady. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką kawy czy kubkiem dobrej herbaty, ale też szklanką kompotu z sezonowych owoców.

Ciasto maślankowe z kruszonką

Do ciasta możesz również dodać kruszonkę. Zrób ją według proporcji: 2 części mąki, 1 część masła i 1 część cukru. Czyli np. 100 g mąki, 50 g cukru, 50 g masła. Aby wyszła idealna, zacznij od niej całe przygotowania: masło musi być zimne, a sam proces mieszania składników możliwie szybki. Gotową kruszonkę warto dodatkowo schłodzić w zamrażarce lub lodówce. Kruszonką należy posypać ciasto wyłożone owocami i piec wszystko jak w przepisie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...