Te pyszne muffinki robię 20 minut. Sekretem ich smaku są dwa dodatki
Muffinki to proste ciasteczka, które można zrobić w 40 minut i to razem z pieczeniem. Dlatego na ich przygotowanie można sobie pozwolić nawet w dzień powszedni. By uatrakcyjnić ich smak i konsystencję zwykle dorzucam do ciasta różne dodatki. Ostatnio sięgnęłąm po wiosenny przysmak i chrupiący składnik. Mąż i dzieci byli zachwyceni.
Czym się różnią muffinki od babeczek?
Wiele osób muffinki zamiennie nazywa babeczkami. Jednak oba wypieki nieco się od siebie różnią. Muffinki są zazwyczaj nieco twardsze, o bardziej zwartej konsystencji i większej wilgotności. Mogą być słodkie i wytrawne, ale nawet te słodkie nie zawierają dużo cukru. By je przygotować składniki mokre i suche wystarczy wymieszać łyżką. Rzadko się je dekoruje.
Babeczki występują w słodkiej wersji. Zawierają sporo cukru i są puszyste, bo składniki zwykle się miksuje. Babeczki zazwyczaj dekorowane są kremem, lukrem.
Jak zrobić muffinki z rabarbarem i orzechami?
Muffinki z rabarbarem i orzechami są proste w przygotowaniu, a bardzo smaczne. Aż szkoda, że można je piec tylko wiosną. Rabarbar dodaje muffinkom orzeźwiającego, kwaskowego smaku, który świetnie przełamuje słodycz ciasta. Orzechy zaś wprowadzają do muffinek przyjemną, chrupką konsystencję.
Przepis: Muffinki z rabarbarem
Wilgotne i lekko chrupiące muffinki z dodatkiem rabarbaru i orzechów włoskich
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki maślanki lub kefiru
- ⅓ szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 łodygi rabarbaru
- ½ szklanki orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W osobnej misce połącz maślankę, olej, jajko i ekstrakt waniliowy. Do mokrych składników dodaj suche, krótko wymieszaj. Połącz z pokrojonym rabarbarem i posiekanymi orzechami.
- Pieczenie muffinekDo papilotek nakładaj ciasto do ¾ wysokości. Muffinki wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-25 minut, aż wyrosną i ich wierzch ładnie się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika lekko je przestudź, a potem studź na kratce.
Jak ozdobić muffinki z rabarbarem i orzechami?
Muffinki z rabarbarem i orzechami mają ciekawy smak i przyjemną wilgotność. Tak naprawdę nie wymagają żadnej dekoracji. Jeśli jednak chcecie, po nałożeniu ciasta do foremek, wierzch możecie posypać cukrem brązowym czy posiekanymi orzechami. Dzięki temu powierzchnia nabierze ciekawszego wyglądu i chrupkości. Po upieczeniu zaś możecie je oprószyć cukrem pudrem, cukrem pudrem wymieszanym z wanilinowym albo posmarować lukrem cytrynowym.