Te pyszne muffinki robię 20 minut. Sekretem ich smaku są dwa dodatki

Dodano:
Babeczki z rabarbarem Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Muffinki to słodkość, którą bez problemu robię nawet w środku tygodnia. Nie ma przy nich dużo pracy, wychodzą smaczne i wszyscy się nimi zajadają. Często dorzucam do nich dwa dodatki, dzięki którym nabierają smaku, chrupkości i wilgotności.

Muffinki to proste ciasteczka, które można zrobić w 40 minut i to razem z pieczeniem. Dlatego na ich przygotowanie można sobie pozwolić nawet w dzień powszedni. By uatrakcyjnić ich smak i konsystencję zwykle dorzucam do ciasta różne dodatki. Ostatnio sięgnęłąm po wiosenny przysmak i chrupiący składnik. Mąż i dzieci byli zachwyceni.

Czym się różnią muffinki od babeczek?

Wiele osób muffinki zamiennie nazywa babeczkami. Jednak oba wypieki nieco się od siebie różnią. Muffinki są zazwyczaj nieco twardsze, o bardziej zwartej konsystencji i większej wilgotności. Mogą być słodkie i wytrawne, ale nawet te słodkie nie zawierają dużo cukru. By je przygotować składniki mokre i suche wystarczy wymieszać łyżką. Rzadko się je dekoruje.

Babeczki występują w słodkiej wersji. Zawierają sporo cukru i są puszyste, bo składniki zwykle się miksuje. Babeczki zazwyczaj dekorowane są kremem, lukrem.

Jak zrobić muffinki z rabarbarem i orzechami?

Muffinki z rabarbarem i orzechami są proste w przygotowaniu, a bardzo smaczne. Aż szkoda, że można je piec tylko wiosną. Rabarbar dodaje muffinkom orzeźwiającego, kwaskowego smaku, który świetnie przełamuje słodycz ciasta. Orzechy zaś wprowadzają do muffinek przyjemną, chrupką konsystencję.

Przepis: Muffinki z rabarbarem

Wilgotne i lekko chrupiące muffinki z dodatkiem rabarbaru i orzechów włoskich

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki maślanki lub kefiru
  • ⅓ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łodygi rabarbaru
  • ½ szklanki orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W osobnej misce połącz maślankę, olej, jajko i ekstrakt waniliowy. Do mokrych składników dodaj suche, krótko wymieszaj. Połącz z pokrojonym rabarbarem i posiekanymi orzechami.
  2. Pieczenie muffinekDo papilotek nakładaj ciasto do ¾ wysokości. Muffinki wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-25 minut, aż wyrosną i ich wierzch ładnie się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika lekko je przestudź, a potem studź na kratce.

Jak ozdobić muffinki z rabarbarem i orzechami?

Muffinki z rabarbarem i orzechami mają ciekawy smak i przyjemną wilgotność. Tak naprawdę nie wymagają żadnej dekoracji. Jeśli jednak chcecie, po nałożeniu ciasta do foremek, wierzch możecie posypać cukrem brązowym czy posiekanymi orzechami. Dzięki temu powierzchnia nabierze ciekawszego wyglądu i chrupkości. Po upieczeniu zaś możecie je oprószyć cukrem pudrem, cukrem pudrem wymieszanym z wanilinowym albo posmarować lukrem cytrynowym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...