Obłędne gołąbki bez mięsa zrobisz z młodej kapusty. Sekretem jest farsz

Dodano:
Pieczone gołąbki Źródło: Shutterstock / Irina Rostokina
Te pieczone gołąbki z młodej kapusty zachwycają pysznym, aromatycznym farszem. Nie ma w nim grama mięsa.

Młoda kapusta idealnie nadaje się do robienia gołąbków. Można je przyrządzić z dowolnym farszem, także tym tradycyjnym, mięsnym. Nasza propozycja to jednak coś zupełnie innego: pieczone gołąbki bez mięsa. A farsz to ryż i aromatyczne, pełne smaku dodatki.

Jak zrobić pieczone gołąbki z młodej kapusty?

Do przygotowania gołąbków należy wybrać dużą kapustę, która ma ładne, nieuszkodzone liście, tak jak w przypadku starej kapusty, warzywo najpierw należy sparzyć w dużym garnku: dzięki temu łatwo da się oddzielić liście od główki.

Farsz to mieszanka ryżu, przesmażonej na maśle cebulki z czosnkiem, sera feta i koperku. Ale do farszu również dodajemy kapustę: liście najmniejsze i te, które się porwały, wystarczy drobno pokroić i dodać do farszu. Liście można wrzucić bezpośrednio do farszu (tak podajemy w przepisie), ale można je również krótko przesmażyć na maśle.

Gołąbki najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Można je ewentualnie delikatnie podlać bulionem.

Rada: pieczone gołąbki z młodej kapusty można zrobić z dowolnym farszem, także mięsnym, grzybowym, z kaszą jaglaną czy kaszą gryczaną. Po zawinięciu farszu w liście wystarczy zapiec gołąbki jak w przepisie.

Przepis: Pieczone gołąbki z młodej kapusty

Bezmięsne gołąbki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
172 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duża młoda kapusta
  • 200 g ryżu
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 2 zabki czosnku
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki masła
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kapustyZ kapusty wytnij głąb. W dużych garnku sparz kapustę (gotuj we wrzątku kilka minut). Po wyjęciu oddziel liście i zetnij z nich twarde fragmenty. Liście, które zostaną, posiekaj pokrój na drobne kawałki i zostaw do farszu.
  2. Robienie farszuRyż ugotuj. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Do ryżu dodaj cebulę z czosnkiem, jajko, posiekany koperek, pokrojone liście kapusty i pokruszony ser feta. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Pieczenie gołąbkówFarsz zawijaj w liście jak przy tradycyjnych gołąbkach. Gołąbki układaj ciasto w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą, przykryj i piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Pieczone gołąbki z sosem

Jeśli lubisz gołąbki z tradycyjnym, pomidorowym sosem, dodaj go do gołąbków, kiedy się upieką (chodzi przede wszystkim o to, aby kapusta całkowicie zmiękła) i zapiekaj jeszcze 10-15 minut, już bez przykrycia. Do gołąbków można także dodać sos grzybowy, śmietanowy albo zapiec je pod beszamelem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...