Piekę blaty gotowego ciasta i przekładam prostym kremem. Ten deser rozpływa się w ustach

Dodano:
Ciasto przekładane Źródło: Shutterstock / ArtCookStudio
Z tego gotowego ciasta zwykle robię ciasteczka lub wytrawne przekąski. Dziś jednak zdecydowałam się na przekładane ciasto i wyszło przepyszne. Pracy przy nim było tyle, co i nic, a deser został zjedzony błyskawicznie.

Często sięgam po gotowe ciasto francuskie, bo pozwala mi zaoszczędzić czas. Raz-dwa mogę bowiem z niego przygotować pyszną i chrupiącą przekąskę słodką lub wytrawną. Ciasto to jednak dobrze nadaje się też na większe wyroby. Dziś postawiłam na ciasto przekładane prostym kremem. Wyszło eleganckie i rozpływało się w ustach.

Jak upiec ciasto francuskie do przekładania?

Ciasto francuskie przeznaczone do przekładania należy upiec w prostokątnych kawałkach o takich samych wymiarach. Nie należy ich piec zbyt długo, a jedynie do momentu, aż się zezłocą. Porcje ciasta należy wystudzić, a potem przełożyć kremem. Ponieważ ciasto francuskie lubi się wybrzuszyć w czasie pieczenia, stronę z nierównościami należy układać do środka, w stronę kremu.

Jak zrobić ciasto francuskie przekładane prostym kremem?

Deser z kremem przygotowuję z dwóch blatów ciasta francuskiego. Każdy z nich przekrawam na połowę i piekę po dwa w gorącym piekarniku. Jeden z blatów, ten najbardziej powybrzuszany, przeznaczam do pokruszenia. Nim posypuję wierzch deseru. Blaty ciasta przekładam domowym kremem, który gotuję z mleka, jaj, mąki i cukru. Jest prosty, a bardzo smaczny.

Przepis: Ciasto przekładane

Blaty ciasta francuskiego przekładane kremem budyniowym

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
325 w każdej porcji

Składniki

  • 2 x 275 g ciasta francuskiego
  • 600 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie ciastaCiasto francuskie pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej. Każde delikatnie rozwiń, przekrój na połowę, by powstały dwa równe prostokąty. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Kładź na niej po dwa kawałki ciasta i piecz je 12-15 minut w 230 stopniach Celsjusza. Gotowe blaty wystudź.
  2. Przygotowanie kremuW rondelku zagotuj mleko z połową cukru i cukrem wanilinowym. Jajka i żółtka ubij z resztą cukru, wymieszaj z mąką. Do masy jajecznej wlewaj cienkim strumieniem wrzące mleko, cały czas mieszając. Masę podgrzewaj na niedużym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje.
  3. Przekładanie blatówNa jeden blat ciasta wyłóż 1/3 kremu, przykryj go drugim blatem. Potem rozsmaruj połowę pozostałego kremu, przykryj trzecim blatem i resztą kremu. Ostatni blat ciasta pokrusz i posyp nim warstwę kremu. Ciasto dobrze schłodź. Podawaj krojone w kostkę.

Co warto dodać do deseru z ciasta francuskiego?

Jeśli chcecie uatrakcyjnić smak i wygląd tego deseru, do kremu możecie dołożyć kawałki owoców. Doskonale sprawdzą się np. pokrojone brzoskwinie z puszki albo świeże truskawki. Kawałkami tych owoców możecie też udekorować wierzch deseru.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...