To ciasto bez pieczenia robię nawet w tygodniu. Mało przy nim pracy, a każdy się zajada
To ciasto wyglądem może nieco kojarzyć się z tiramisu. Idea jest podobna, choć smak zupełnie inny. Sekretem tego deseru jest dodatek bananów, zamiast biszkoptów daje się tu herbatniki, a wszystko łączy prosty krem ze śmietanki i serka mascarpone.
Jak robić ciasto bananowe bez pieczenia?
Patent jest prosty: chodzi o to, aby przełożyć warstwy zwykłych herbatników kremem i plasterkami bananów. Krem to najprostsze połączenie śmietanki kremówki i serka mascarpone z odrobiną cukru pudru. Tu od razu rada: zwykle nie jest konieczne dodatkowe stabilizowanie kremu, ale jeśli chcesz, możesz do ubijania dodać śmietanfiksu lub żelatyny (konieczniej wcześniej namoczonej i rozpuszczonej).
Deser można jeść od razu, jednak najlepszy jest, kiedy postoi kilka godzin w lodówce. Wówczas ciasteczka przyjemnie zmiękną. Ciastka można też, podobnie jak przy biszkoptach w tiramisu, delikatnie namaczać w kawie, herbacie lub w wersji dla dorosłych: kawie z dodatkiem alkoholu, np. likieru amaretto, który równie tu będzie świetnie pasować.
Przepis: Bananowe ciasto bez pieczenia
Pomysł na pyszny deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 393 w każdej porcji
Składniki
- 36 herbatników
- 4 banany
- 300 ml śmietany 36%
- 300 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cytryna
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówŚmietankę ubij z mascarpone i cukrem na sztywny krem. Banany pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny.
- Przekładanie ciastaW foremce układaj warstwy: ciastka, cienka warstwa kremu, banany, krem, ciastka i kolejna warstwa również z bananami. Na trzecią warstwę ciastek wyłóż resztę kremu i schowaj ciasto lodówki. Przed podaniem oprósz gorzkim kakao.
Pomysły na podanie ciasta bananowego
To ciasto bez pieczenia można przygotować na wiele efektownych sposobów. Można zrobić jedno ciasto w dużym naczyniu (ładnie prezentuje się w przezroczystych naczyniach szklanych), ale można też układać warstwy np. w szklankach, słoikach czy pucharkach, tworząc desery na raz. W takiej wersji najlepiej pokruszyć herbatniki na mniejsze kawałki i sypać warstwy ciastek, przekładając je kremem oraz bananami.
Gotowe desery, niezależnie od formy, można dekorować świeżymi listkami mięty lub melisy, ale też owocami czy płatkami migdałów.