Miksuję kilka składników, dorzucam wiosenny dodatek i kruszonkę. To ciasto robię nawet w tygodniu

Dodano:
Ciasto z rabarbarem Źródło: Shutterstock / natalia yur
Jak dobrze, że już jest rabarbar! Czekałam na niego cały rok, bo uwielbiam ten wiosenny składnik. Znam wiele przepisów na słodkie przysmaki z jego dodatkiem, a dziś jeden z nich – niezwykle prosty, a smaczny.

Rabarbar ma specyficzny wyrazisty smak, za którym jedni przepadają, a drudzy niekoniecznie. Ja i moja rodzina należymy do tych pierwszych, bo orzeźwiający rabarbar jest wprost stworzony do tego, by przełamywać słodycz ciast i deserów. Z jego dodatkiem piekę ciasto drożdżowe, kruche, a także ucierane. To ostatnie robi się bardzo szybko.

Jak przygotować rabarbar do ciasta?

Przygotowanie rabarbaru do ciasta jest bardzo proste. O tej porze roku nawet nie trzeba go obierać, tylko wystarczy umyć i osuszyć. Potem rabarbar należy pokroić na nieduże kawałki, posypać je cukrem i odstawić na kwadrans. Dzięki temu nieco zmiękną i staną się mniej kwaśne. Powstały syrop należy odsączyć i wykorzystać go np. do dosłodzenia kompotu.

Jak zrobić ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką?

Ciasto ucierane ma tę zaletę, że robi się je szybko i na dodatek w jednym naczyniu. Wystarczy tylko sięgnąć po kilka prostych składników i mikser. Najpierw miksuję jaja z cukrem, a potem łączę je z olejem, mlekiem i sypkimi składnikami. Po przełożeniu do formy ciasto posypuję kawałkami rabarbaru i kruszonką.

Przepis: Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Szybkie ciasto z dodatkiem oleju, posypane rabarbarem i kruszonką

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łodygi rabarbaru

Na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Rabarbar umyj, pokrój na kawałki, posyp 1-2 łyżkami cukru, odstaw na 15 minut. Na kruszonkę w miseczce połącz masło, mąkę i cukier. Rozcieraj je palcami, aż powstanie sypka kruszonka. Wstaw ją do lodówki.
  2. Miksowanie składnikówW misce zmiksuj jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj olej i mleko, miksuj krótko do połączenia. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksuj składniki.
  3. Pieczenie ciastaCiasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub innej formy. Posyp je osączonym rabarbarem, a potem kruszonką. Piecz ok. 45 minut, aż kruszonka lekko się zrumieni.

Wskazówka: Ciasto można też upiec bez kruszonki, a gdy będzie jeszcze lekko ciepłe, oprószyć je cukrem pudrem.

Co warto dodać do kruszonki?

Jeśli chcecie wzbogacić smak kruszonki i zwiększyć jej chrupkość, dodajcie do niej np. posiekane orzechy laskowe, włoskie czy pistacjowe. Dobrze też sprawdzą się tu wiórki kokosowe oraz migdały w płatkach.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...