Podsmażam pieczarki i robię z nich pyszne, tanie danie obiadowe. Mogę je jeść bez końca
Ciepły, domowy obiad to jest to, co wszyscy lubią. Czasem jednak nie zdążymy go wcześniej przygotować i trzeba posiłkować się awaryjnym daniem. Jednym z lepszych jest to zawierające pieczarki. Grzyby choć nie zawierają dużo białka są sycące i doskonale zaspokajają głód. A tę prostą, pyszną potrawę można przygotować w nie więcej niż pół godziny.
Kilka słów o pieczarkach
Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów na naszych stołach. To dlatego, że są tanie i dostępne przez cały rok, a smakują doskonale. 100 g dostarcza tylko ok. 25 kcal, nieco białka, witamin z grupy B i potasu. Należą do stosunkowo łatwostrawnych grzybów, które można przygotować na wiele sposobów. Doskonale smakują smażone na maśle. Na ich bazie można przyrządzić sosy, zupy, a także dodawać pieczarki do dań mięsnych i wegetariańskich.
Jak zrobić sycący makaron z sosem pieczarkowym?
Przygotowanie sycącego makaronu sprowadza się do przyrządzenia sosu pieczarkowego i podania go z makaronem. Pieczarki wystarczy tylko rozdrobnić i przesmażyć z cebulą oraz czosnkiem. Gdy odparuje z nich nadmiar wody, dodaje się śmietankę, przyprawy i całość chwilę gotuje. Tak przygotowany sos doskonale smakuje podany z makaronem.
Przepis: Makaron z sosem pieczarkowym
Danie obiadowe z makaronu i sosu pieczarkowego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 690 w każdej porcji
Składniki
- 400 g grubszego makaronu, np. penne, świderki
- 400 g pieczarek (pokrojonych w plasterki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła lub oliwy
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosuMakaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. W czasie, gdy się gotuje, zacznij robić sos. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj posiekany czosnek, przesmaż. Dorzuć pokrojone pieczarki, oprósz solą i pieprzem. Podsmaż je, odparuj nadmiar wody.
- Wykańczanie sosuDo pieczarek wlej śmietankę, całość gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Sos dopraw do smaku, dodaj do niego makaron, wymieszaj. Rozłóż na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki.
Wskazówka: Przed podaniem potrawę warto posypać posiekaną natką pietruszki.
Inne wersje sosu pieczarkowego do makaronu
Sos pieczarkowy do makaronu można też przygotować nieco inaczej. Zamiast śmietanki lub dodatkowo oprócz niej, do pieczarek można dodać trochę serka topionego lub mascarpone. Sos będzie jeszcze bardziej zawiesisty i sycący. Ciekawy, bogaty smak będzie też miał sos przygotowany z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Wino dodaje się do pieczarek podsmażonych z cebulą. Całość można zabielić śmietanką lub napojem roślinnym.