Podsmażam pieczarki i robię z nich pyszne, tanie danie obiadowe. Mogę je jeść bez końca

Dodano:
Smażenie pieczarek Źródło: Shutterstock / Ilaria13
Moja rodzina lubi sycące, mięsne obiady. Jednak jednym bezmięsnym też się najada. To danie zawierające aromatyczny sos z pieczarek. Wszyscy za nim przepadają, a kosztuje grosze. Na dodatek jest szybkie do przygotowania.

Ciepły, domowy obiad to jest to, co wszyscy lubią. Czasem jednak nie zdążymy go wcześniej przygotować i trzeba posiłkować się awaryjnym daniem. Jednym z lepszych jest to zawierające pieczarki. Grzyby choć nie zawierają dużo białka są sycące i doskonale zaspokajają głód. A tę prostą, pyszną potrawę można przygotować w nie więcej niż pół godziny.

Kilka słów o pieczarkach

Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów na naszych stołach. To dlatego, że są tanie i dostępne przez cały rok, a smakują doskonale. 100 g dostarcza tylko ok. 25 kcal, nieco białka, witamin z grupy B i potasu. Należą do stosunkowo łatwostrawnych grzybów, które można przygotować na wiele sposobów. Doskonale smakują smażone na maśle. Na ich bazie można przyrządzić sosy, zupy, a także dodawać pieczarki do dań mięsnych i wegetariańskich.

Jak zrobić sycący makaron z sosem pieczarkowym?

Przygotowanie sycącego makaronu sprowadza się do przyrządzenia sosu pieczarkowego i podania go z makaronem. Pieczarki wystarczy tylko rozdrobnić i przesmażyć z cebulą oraz czosnkiem. Gdy odparuje z nich nadmiar wody, dodaje się śmietankę, przyprawy i całość chwilę gotuje. Tak przygotowany sos doskonale smakuje podany z makaronem.

Przepis: Makaron z sosem pieczarkowym

Danie obiadowe z makaronu i sosu pieczarkowego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
690 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g grubszego makaronu, np. penne, świderki
  • 400 g pieczarek (pokrojonych w plasterki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuMakaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. W czasie, gdy się gotuje, zacznij robić sos. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj posiekany czosnek, przesmaż. Dorzuć pokrojone pieczarki, oprósz solą i pieprzem. Podsmaż je, odparuj nadmiar wody.
  2. Wykańczanie sosuDo pieczarek wlej śmietankę, całość gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Sos dopraw do smaku, dodaj do niego makaron, wymieszaj. Rozłóż na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki.

Wskazówka: Przed podaniem potrawę warto posypać posiekaną natką pietruszki.

Inne wersje sosu pieczarkowego do makaronu

Sos pieczarkowy do makaronu można też przygotować nieco inaczej. Zamiast śmietanki lub dodatkowo oprócz niej, do pieczarek można dodać trochę serka topionego lub mascarpone. Sos będzie jeszcze bardziej zawiesisty i sycący. Ciekawy, bogaty smak będzie też miał sos przygotowany z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Wino dodaje się do pieczarek podsmażonych z cebulą. Całość można zabielić śmietanką lub napojem roślinnym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...