Zrób ten mrożony hit bez maszynki i bez wysiłku. Domowe lody lepsze niż ze sklepu

Dodano:
Semifreddo Źródło: Shutterstock / geniuscook_com
Dziś zapraszam na wyjątkowy włoski deser. Ten lodowy smakołyk wyróżnia się aksamitną konsystencją. Wychodzi idealny, a nie potrzeba maszyny do lodów. Sprawdź ten prosty przepis.

Semifreddo to kremowy, przepyszny deser z kilku prostych składników, który pod względem konsystencji przypomina mocno schłodzony mus śmietanowy. Przygotujesz go do mrożenia w zaledwie 15 minut. Robiąc semifreddo, bazuję na oryginalnej recepturze, która uwzględnia użycie jajek. Pod przepisem znajdziesz wskazówki, dzięki którym przygotujesz semifreddo bez dodatku jajek.

Co to jest semifreddo?

Semifreddo to deser, który łączy w sobie prostotę przygotowania z wyrafinowanym smakiem i kremową, lekką konsystencją. Słowo „semifreddo” oznacza „w pół zmrożone”. Włoski deser przygotowywany jest z różnymi dodatkami np. kawą, wiórkami czekolady, orzechami, kawałkami ciastek, owocami i musem owocowym. Dodatki można wymieszać z bazą semifreddo lub przełożyć nimi warstwy kremu przed chłodzeniem.

Jak zrobić włoski deser semifreddo?

Sekret smaku semifreddo tkwi w wysokiej jakości składnikach. Jajka powinny być bardzo świeże. Przed ubijaniem trzeba je sparzyć, zanurzając na 20-30 sekund we wrzącej wodzie. W ten sposób można uniknąć zakażenia szkodliwymi bakteriami, które mogą znajdować się na skorupce jajek.

Bazę semifreddo stanowi ubita na sztywno piana z białek, do której dodaję żółtka, a także ubitą w osobnym naczyniu śmietankę kremówkę oraz dodatki – posiekane orzechy i nieco startej na tarce czekolady. Masę wykładam do wyścielonej folią spożywczą i wyłożonej ciastkami pełnoziarnistymi formy keksówki (możesz pominąć dodanie ciastek i przygotować semifreddo bez spodu). Tak przygotowany deser trafia do zamrażalnika na 5-6 godzin. W czasie chłodzenia semifreddo nie wymaga mieszania.

Przepis: Semifreddo

Pyszny deser na zimno o konsystencji mrożonego musu lub ciasta.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
6 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
543 w każdej porcji

Składniki

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
  • 4 średnie jajka
  • 60 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 100 g ciastek pełnoziarnistych
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 5 łyżek śmietanki kremówki 36%

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka sparz, a następnie oddziel żółtka od białek. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Formę keksówkę wyłóż folią, zrób spód z ciastek (ułóż je jedno obok drugiego lub pokrusz i uklep). Jeżeli nie użyjesz wszystkich ciastek, to możesz je pokruszyć i dodać do masy razem z orzechami oraz czekoladą. 1/2 tabliczki czekolady zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Resztę połam na kawałki i umieść w metalowej misce.
  2. Ubijanie białek i śmietankiBiałka ubij na lekką pianę, a następnie zacznij dodawać cukier (łyżka po łyżce), miksując, aż całkiem się rozpuści. W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę kremówkę z ekstraktem waniliowym (opcjonalnie).
  3. Łączenie składnikówGdy piana z białek będzie gęsta, śnieżnobiała i lśniąca, dodawaj po 1 żółtku i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj bitą śmietanę, orzechy oraz czekoladowe wiórki i delikatnie wymieszaj.
  4. ChłodzeniePrzełóż masę do przygotowanej wcześniej formy, wyrównaj wierzch łyżką, przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika.
  5. DekorowanieCzekoladę roztop w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki kremówki i odstaw do przestygnięcia.

Wyjmij schłodzone semifreddo z formy i ułóż na talerzu lub półmisku. Wyłóż polewę i rozsmaruj ją za pomocą rozgrzanej we wrzącej wodzie łyżki. Wstaw deser do zamrażalnika na 15 minut, żeby polewa stężała.

Jak przygotować semifreddo bez surowych jajek?

Deser bez surowych jajek, których nie powinny spożywać m.in. małe dzieci i kobiety ciężarne, przygotujesz, łącząc zimną śmietankę kremówkę 36% z zimnym serkiem mascarpone (500 ml śmietanki i 250 g serka mascarpone) i drobnym cukrem (60 g). Śmietankę, mascarpone oraz cukier ubij na lekki, puszysty i gęsty krem, a następnie dodaj orzechy oraz startą na tarce czekoladę, wymieszaj i przełóż masę do formy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...