Zbieram cały kosz pędów sosny i gotuję. Najlepszy przepis na syrop z sosny
Syrop z pędów sosny można zrobić na dwa sposoby: ugotować pędy albo zasypać je cukrem i czekać, aż puszczą sok. Druga metoda jest dużo bardziej czasochłonna. Jednocześnie syropy robione tymi metodami różnią się smakiem i wyglądem. Ja zwykle stawiam na gotowany syrop, który ma głęboki smak i piękny, ciemny kolor. Robi się go łatwo i stosunkowo szybko.
Jak zrobić syrop z sosny?
Aby zrobić syrop z sosny, potrzebujesz tylko trzech składników: to młode pędy sosny, woda i cukier. Nie podaję w przepisie dokładnych proporcji, ponieważ te z łatwością wyliczysz, w zależności od tego, ile pędów narwiesz. Ja najczęściej rozkładam sobie robienie syropu na dwa dni. Pierwszego dnia (to też dzień zbioru) pędy zagotowuję i zostawiam do ostudzenia. Odcedzam je dopiero kolejnego dnia i to jest moment, kiedy trzeba odmierzyć ilość płynu, aby wiedzieć, ile cukru dodać. Ja zwykle daję ok. 700 g na każdy litr. To wystarczy, aby syrop wyszedł dobry.
Czas gotowania zależy od tego, jak gęste lubisz syropy. Płyn można zredukować nawet do konsystencji płynnego miodu.
Kiedy dzielę się tym przepisem ze znajomymi, często słyszę pytanie o to, czy trzeba obierać pędy sosny z charakterystycznych brązowych łusek. Nie ma jednej odpowiedzi, dlatego mówię, że to zależy. Trzeba wiedzieć, że łuski mają wyczuwalny zapach terpentyny – jeśli nie chcesz, aby zdominował on smak sosnowych przetworów, warto usunąć choćby część łusek (wystarczy przejechać dłonią po pędzie sosny, a łuski powinny opaść).
Przepis: Syrop z sosny
Gotowany syrop z pędów sosny.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 3 godz.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 500
Składniki
- pędy sosny
- cukier
- woda
Sposób przygotowania
- Gotowanie pędów sosnyPędy sosny oczyść, wrzuć do garnka i zalej wodą tak, aby je dobrze przykryła. Gotuj ok. godziny i zostaw do ostudzenia.
- Robienie syropuOdcedź pędy sosny i odmierz ilość płynu. Na każdy litr dodaj od 700 g do 1 kg cukru. Wymieszaj i gotuj ok. 1-3 godziny, aż uzyskasz pożądaną przez siebie konsystencję .
- Zamykanie w słoikachGotujący się syrop przelewaj do wyparzonych słoików i od razu zakręcaj. Nie ma potrzeby dodatkowej pasteryzacji.
Jak wykorzystać syrop z sosny?
Syrop z sosny jest świetnym dodatkiem do herbaty, szczególnie przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Ja często stosuję go jako słodki zamiennik kupnych syropów (np. klonowego czy z agawy) i dodaję do ciast, polewam naleśniki czy lody. Lubię też robić latem lemoniady słodzone właśnie tym syropem.
Skąd wziąć pędy sosny?
Pędów sosny nie wolno zbierać w lesie (można za to dostać mandat), dlatego dobrze jest znaleźć skupiska niezbyt wysokich sosen poza lasami (w mojej okolicy takie drzewa rosną na wielu nieużytkach). Jeśli zbierasz pędy, pamiętaj, aby nigdy nie niszczyć i nie ogałacać całego drzewa.