Nacinam polędwiczkę i wciskam kawałki owocu. To jedno z najlepszych mięs obiadowych, jakie jadłam
Jak przygotować polędwiczkę wieprzową, by zachwycała smakiem? Można ją usmażyć, upiec lub zgrillować. Ja najczęściej ją piekę, a wcześniej obsmażam. Tym sposobem to mięso obiadowe można przygotować w pół godziny. Dziś pokażę wam prosty sposób na uatrakcyjnienie jej wyglądu i smaku. A to wszystko zasługa popularnego owocu.
Jak przyrządzić polędwiczkę, by była miękka i soczysta?
Polędwiczka wieprzowa jest delikatnym mięsem, które nie lubi długiej obróbki termicznej. Zbyt długie pieczenie czy smażenie może bowiem sprawić, że mięso zrobi się zbyt twarde i straci soczystość. Dlatego warto przyrządzać ją z zegarkiem w ręku. Nawet jeśli pieczecie to mięso, wcześniej dobrze jest je obsmażyć. Dzięki temu zachowa więcej soków i będzie smaczniejsze. Po obsmażeniu ze wszystkich stron (zajmie to 5-8 minut), pieczcie polędwiczkę nie dłużej niż 20-25 minut.
Jak zrobić polędwiczkę faszerowaną jabłkiem?
Polędwiczka wieprzowa faszerowana jabłkiem to jedno z najlepszych mięs obiadowych, jakie do tej pory jadłam. Słodko-winny owoc dodaje jej smaku, aromatu i soczystości. Polędwiczkę przed pieczeniem dodatkowo obkładam cebulą podsmażoną z kawałkami jabłka. Ta mieszanka będzie stanowić doskonały dodatek do obiadu.
Przepis: Polędwiczka pieczona z jabłkiem i cebulą
Soczysta, aromatyczna polędwiczka wieprzowa z jabłkiem i cebulą
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
- sól, pieprz
- cynamon
- majeranek
- 2 łyżki oleju
- 2 jabłka
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówJabłka umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w półplasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na patelni rozpuść masło, dodaj połowę jabłka i cebulę, oprósz je majerankiem, dodaj musztardę, chwilę przesmaż, by zmiękły.
- Przygotowanie mięsaPolędwiczkę opłucz, osusz. Oprósz ją solą, pieprzem, cynamonem i majerankiem. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie zrumień ją ze wszystkich stron na patelni z olejem. Polędwiczkę natnij od góry co ok. 1,5 cm. W nacięcia wciśnij półplasterki jabłek.
- Pieczenie polędwiczkiObsmażoną polędwiczkę umieść w naczyniu żaroodpornym. Obłóż ją podsmażoną cebulą i jabłkiem. Naczynie przykryj. Mięso piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak podać pieczoną polędwiczkę?
Po upieczeniu polędwiczkę warto pozostawić w ciepłym miejscu na 5 minut. Dzięki temu zawarte w niej soki równomiernie się rozejdą. Potem pieczeń należy pokroić w grubsze plastry i ułożyć na talerzu. Mięso warto polać odrobiną sosu spod pieczeni, by miało więcej smaku i soczystości. Doskonałym dodatkiem do potrawy będą kluski śląskie, purée ziemniaczane lub pieczone ziemniaki. Danie świetnie też dopełni pieczona marchewka albo surówka z marchewki i jabłka czy sałata z winegretem.