Nacinam polędwiczkę i wciskam kawałki owocu. To jedno z najlepszych mięs obiadowych, jakie jadłam

Dodano:
Polędwiczka pieczona z jabłkiem i cebulą Źródło: Shutterstock / Catherine Murray
Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Dużym jej plusem jest fakt, że nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Dzięki temu dość szybko można przyrządzić z niej danie obiadowe. Oto jedno z nich.

Jak przygotować polędwiczkę wieprzową, by zachwycała smakiem? Można ją usmażyć, upiec lub zgrillować. Ja najczęściej ją piekę, a wcześniej obsmażam. Tym sposobem to mięso obiadowe można przygotować w pół godziny. Dziś pokażę wam prosty sposób na uatrakcyjnienie jej wyglądu i smaku. A to wszystko zasługa popularnego owocu.

Jak przyrządzić polędwiczkę, by była miękka i soczysta?

Polędwiczka wieprzowa jest delikatnym mięsem, które nie lubi długiej obróbki termicznej. Zbyt długie pieczenie czy smażenie może bowiem sprawić, że mięso zrobi się zbyt twarde i straci soczystość. Dlatego warto przyrządzać ją z zegarkiem w ręku. Nawet jeśli pieczecie to mięso, wcześniej dobrze jest je obsmażyć. Dzięki temu zachowa więcej soków i będzie smaczniejsze. Po obsmażeniu ze wszystkich stron (zajmie to 5-8 minut), pieczcie polędwiczkę nie dłużej niż 20-25 minut.

Jak zrobić polędwiczkę faszerowaną jabłkiem?

Polędwiczka wieprzowa faszerowana jabłkiem to jedno z najlepszych mięs obiadowych, jakie do tej pory jadłam. Słodko-winny owoc dodaje jej smaku, aromatu i soczystości. Polędwiczkę przed pieczeniem dodatkowo obkładam cebulą podsmażoną z kawałkami jabłka. Ta mieszanka będzie stanowić doskonały dodatek do obiadu.

Przepis: Polędwiczka pieczona z jabłkiem i cebulą

Soczysta, aromatyczna polędwiczka wieprzowa z jabłkiem i cebulą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
  • sól, pieprz
  • cynamon
  • majeranek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jabłka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówJabłka umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w półplasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na patelni rozpuść masło, dodaj połowę jabłka i cebulę, oprósz je majerankiem, dodaj musztardę, chwilę przesmaż, by zmiękły.
  2. Przygotowanie mięsaPolędwiczkę opłucz, osusz. Oprósz ją solą, pieprzem, cynamonem i majerankiem. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie zrumień ją ze wszystkich stron na patelni z olejem. Polędwiczkę natnij od góry co ok. 1,5 cm. W nacięcia wciśnij półplasterki jabłek.
  3. Pieczenie polędwiczkiObsmażoną polędwiczkę umieść w naczyniu żaroodpornym. Obłóż ją podsmażoną cebulą i jabłkiem. Naczynie przykryj. Mięso piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak podać pieczoną polędwiczkę?

Po upieczeniu polędwiczkę warto pozostawić w ciepłym miejscu na 5 minut. Dzięki temu zawarte w niej soki równomiernie się rozejdą. Potem pieczeń należy pokroić w grubsze plastry i ułożyć na talerzu. Mięso warto polać odrobiną sosu spod pieczeni, by miało więcej smaku i soczystości. Doskonałym dodatkiem do potrawy będą kluski śląskie, purée ziemniaczane lub pieczone ziemniaki. Danie świetnie też dopełni pieczona marchewka albo surówka z marchewki i jabłka czy sałata z winegretem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...