Nie z mięsem, nie z kapustą i grzybami. W ciepłe dni stawiam na pierogi z lekkim farszem

Dodano:
Pierogi ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / sherlesi
Pierogi to danie, które zawsze doskonale smakuje. Jednak w zależności od pory roku, warto dobrać do nich farsz. Gdy robi się ciepło nie mamy ochoty na ciężkie, sycące nadzienia. Chętniej spożyjemy lekką postać tej potrawy.

Pierogi to potrawa znana w wersji wytrawnej i słodkiej. O jej smaku przesądza zawsze farsz, a okrasa tylko go podkręca. Oczywiście ważne jest też ciasto. Po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne, a po ugotowaniu miękkie i delikatne. Z połączenia obu tych części powstaje wyborne danie, które potrafi zachwycić smakiem.

Jak zrobić delikatne ciasto na pierogi?

By pierogi wyszły smaczne, trzeba przygotować dobre ciasto. Zrobicie je w zasadzie z dwóch składników – mąki i wody. Mąka powinna być bogata w gluten, najlepiej typu 500, a woda dobrze podgrzana. Płyn sprawi, że gluten w mące dobrze napęcznieje, dając ciastu pożądaną elastyczność. Do ciasta można dodać jajko, ale tego nie robić, bo dzięki temu ciasto wyjdzie delikatniejsze.

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem?

Zielony farsz do pierogów można zrobić ze szpinaku świeżego lub mrożonego. Jeśli zdecydujecie się na mrożony, wybierzcie ten w postaci całych liści. Jest bardziej zwarty i apetyczniej wygląda. Ten warzywny farsz warto doprawić czosnkiem, dzięki czemu zyska wyrazisty smak. Można też do niego dodać trochę twarogu lub sera feta, które świetnie dopełnią smak całości.

Przepis: Pierogi ze szpinakiem

Pierogi nadziewane wyrazistym farszem szpinakowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
405 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • ok. 150 ml dobrze ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli

Na farsz:

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g twarogu
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuSzpinak opłucz, osącz, przesmaż na maśle, odparuj nadmiar wody. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż, przestudź. Wymieszaj z pokruszonym twarogiem, dopraw do smaku.
  2. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej do miski, dodaj sól. Wlej ciepłą wodę i olej, wymieszaj składniki, a potem dokładnie wyrób ciasto. Przykryj je miską, pozostaw na 20 minut, by odpoczęło.
  3. Formowanie i gotowanie pierogówCiasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, szklanką wykrawaj krążki. Na każdym połóż trochę farszu, dokładnie zlep pierogi. Gotuj je w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Z czym podać pierogi ze szpinakiem?

Smak pierogów ze szpinakiem doskonale podkreśli okrasa. Można je polać stopionym masłem, masłem podgrzanym z szałwią albo cebulką podsmażoną na maśle. Dobrze też będą smakować podane z kwaśną śmietaną lub z jogurtem naturalnym. Przed podaniem można je też posypać startym serem, np. parmezanem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...