Proste ciasto i marmolada. Z tych składników robię najlepsze piknikowe rogaliki
Często robię rogaliki z gotowego ciasta francuskiego, jednak muszę przyznać, że te biją je na głowę. To dlatego, że doskonale łączą w sobie kruchość i delikatność, ze wspaniałym smakiem i dużą trwałością. Zwykle nadziewam je marmoladą, choć czasami sięgam też po sezonowe owoce.
Jak szybko zrobić delikatne ciasto na rogaliki?
Tajemnicą mojego delikatnego ciasta na rogaliki jest twaróg. Dodaję go do składników, jak na ciasto kruche, siekam, a potem szybko zarabiam. Dzięki temu dodatkowi ciasto zyskuje listkową strukturę i przypomina nieco ciasto francuskie. Jest jednak od niego bardziej stabilne i zwarte, ale też trwalsze.
Jak zrobić rogaliki z marmoladą?
Rogaliki z marmoladą przygotowuję z ciasta półfancuskiego. W odróżnieniu od ciasta francuskiego, to robi się szybko i prosto, bo podobnie jak ciasto kruche. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowuję, kroję w trójkąty i zwijam z marmoladą. Upieczone ciasteczka wyglądają i smakują wspaniale.
Przepis: Rogaliki z marmoladą
Delikatne rogaliki z ciasta półfrancuskiego nadziewane marmoladą
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 250 g tłustego twarogu
- 1,5 szklanki mąki
- 200 g masła
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g marmolady
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaTwaróg przeciśnij przez praskę. Do mąki dodaj kawałki schłodzonego masła, posiekaj, rozetrzyj w palcach. Dodaj twaróg, żółtko, sól i cukier puder. Składniki wymieszaj nożem, a potem szybko zagnieć z nich ciasto. Zawiń je w folię, włóż na pół godziny do lodówki.
- Formowanie ciastekCiasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 1/2 cm, pokrój na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta połóż trochę marmolady. Zamknij ją w cieście, by nie wypływała. Zwiń rogaliki.
- Pieczenie rogalikówKażde ciastko lekko zagnij, by zyskało kształt rogalika. Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Zamiast marmolady do nadziania rogalików można użyć np. prażonych jabłek, kawałków jabłek, dżemu, powideł czy konfitury.
Czym ozdobić rogaliki z marmoladą?
Upieczone, lekko przestudzone rogaliki można oprószyć cukrem pudrem. Wystudzone można natomiast posmarować lukrem lub roztopioną, białą czekoladą. Jeśli chcecie, by wyglądały jeszcze piękniej, posypcie je posiekanymi orzechami, kandyzowaną skórką pomarańczową czy spłatkowanymi migdałami. Posypkę warto dopasować do smaku i rodzaju nadzienia, tak by całość dobrze ze sobą harmonizowała.