Gdy zostaną mi bułki z weekendu, przerabiam je na pyszne śniadanie. Sięgam tylko po jajka
Bułki kupione w piątek czy w sobotę, w poniedziałek nie są już zbyt smaczne. Robią się dość twarde i nie każdy ma na nie ochotę. Ja jednak przygotowuję na ich bazie przepyszne śniadanie. Sięgam tylko po pożywny, wartościowy produkt i wstawiam całość do piekarnika. Każdy w domu zjada tę chrupiącą potrawę ze smakiem.
Jakie bułki są najlepsze do zapiekania z jajkiem?
Do zapiekania z jajkiem najlepsze są nieduże, okrągłe lub jajowate bułki, w sam raz na jedną porcję. Mogą to być np. kajzerki czy sznytki. Dobrze też sprawdzą się grahamki albo bułki z ziarnami, które przy okazji będą zdrowszą wersją tej potrawy. Dobrze, gdy bułki nie są zbyt świeże, bo wtedy łatwiej je wydrążyć i mniej przesiąkają nadzieniem.
Jak zrobić bułki zapiekane z jajkiem?
Przygotowanie bułek zapiekanych z jajkiem jest niezwykle proste. Z każdej bułki trzeba ściąć wierzchnią warstwę (czapeczkę), a potem wydrążyć ze środka część miękiszu. W powstałe wgłębienie należy wybić jajko i całość wstawić do piekarnika. Pod lub na jajko można też włożyć kawałeczek masła, który doda potrawie smaku i przyjemnie ją nawilży.
Przepis: Bułki z jajkami
Chrupiące bułki zapiekane z jajkami, posypane zieleniną
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 4 bułki np. kajzerki, sznytki
- 20 g masła
- 4 małe jajka
- sól, pieprz
- posiekana zielenina, np. koperek, szczypiorek
Sposób przygotowania
- Wydrążanie bułekZ każdej bułki zetnij czapeczkę (możesz przeznaczyć ją do suszenia na bułkę tartą). Z dolnej części wydrąż część miękiszu, tak by powstało miejsce na jedno jajko. Bułki ułóż na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Napełnianie i zapiekanie bułekNa spód każdej bułki włóż kawałeczek masła. Ostrożnie wlej w nią wybite jajko. Oprósz je solą i pieprzem. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni Celsjusza. Bułki piecz ok. 15-18 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne. Bułki przed podaniem posyp zieleniną.
Co można dodać do bułek zapiekanych z jajkiem?
Do bułek zapiekanych z jajkiem można dodać także inne składniki. Mogą to być np. wędliny, warzywa, sery. Z wędlin doskonale sprawdzą się: szynka, wędzony boczek, salami. Jeśli chodzi o warzywa, można sięgnąć po pomidory, paprykę, szpinak, cebulę. Z serów warto wybrać np. ser żółty, fetę, camembert. Składniki należy pokroić w drobną kostkę i wsypać je na spód bułki lub posypać nimi wybite jajko.