Gdy zostaną mi bułki z weekendu, przerabiam je na pyszne śniadanie. Sięgam tylko po jajka

Dodano:
Bułki pieczone z jajkami Źródło: Shutterstock / Elena Blokhina
Na weekend często zdarza mi się kupić za dużo pieczywa. Gdy zostaną mi bułki, to żadne zmartwienie, bo przerabiam je na pożywne śniadanie. Jego przygotowanie jest proste, a wszystkim smakuje.

Bułki kupione w piątek czy w sobotę, w poniedziałek nie są już zbyt smaczne. Robią się dość twarde i nie każdy ma na nie ochotę. Ja jednak przygotowuję na ich bazie przepyszne śniadanie. Sięgam tylko po pożywny, wartościowy produkt i wstawiam całość do piekarnika. Każdy w domu zjada tę chrupiącą potrawę ze smakiem.

Jakie bułki są najlepsze do zapiekania z jajkiem?

Do zapiekania z jajkiem najlepsze są nieduże, okrągłe lub jajowate bułki, w sam raz na jedną porcję. Mogą to być np. kajzerki czy sznytki. Dobrze też sprawdzą się grahamki albo bułki z ziarnami, które przy okazji będą zdrowszą wersją tej potrawy. Dobrze, gdy bułki nie są zbyt świeże, bo wtedy łatwiej je wydrążyć i mniej przesiąkają nadzieniem.

Jak zrobić bułki zapiekane z jajkiem?

Przygotowanie bułek zapiekanych z jajkiem jest niezwykle proste. Z każdej bułki trzeba ściąć wierzchnią warstwę (czapeczkę), a potem wydrążyć ze środka część miękiszu. W powstałe wgłębienie należy wybić jajko i całość wstawić do piekarnika. Pod lub na jajko można też włożyć kawałeczek masła, który doda potrawie smaku i przyjemnie ją nawilży.

Przepis: Bułki z jajkami

Chrupiące bułki zapiekane z jajkami, posypane zieleniną

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 4 bułki np. kajzerki, sznytki
  • 20 g masła
  • 4 małe jajka
  • sól, pieprz
  • posiekana zielenina, np. koperek, szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Wydrążanie bułekZ każdej bułki zetnij czapeczkę (możesz przeznaczyć ją do suszenia na bułkę tartą). Z dolnej części wydrąż część miękiszu, tak by powstało miejsce na jedno jajko. Bułki ułóż na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Napełnianie i zapiekanie bułekNa spód każdej bułki włóż kawałeczek masła. Ostrożnie wlej w nią wybite jajko. Oprósz je solą i pieprzem. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni Celsjusza. Bułki piecz ok. 15-18 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne. Bułki przed podaniem posyp zieleniną.

Co można dodać do bułek zapiekanych z jajkiem?

Do bułek zapiekanych z jajkiem można dodać także inne składniki. Mogą to być np. wędliny, warzywa, sery. Z wędlin doskonale sprawdzą się: szynka, wędzony boczek, salami. Jeśli chodzi o warzywa, można sięgnąć po pomidory, paprykę, szpinak, cebulę. Z serów warto wybrać np. ser żółty, fetę, camembert. Składniki należy pokroić w drobną kostkę i wsypać je na spód bułki lub posypać nimi wybite jajko.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...