Ta babka drożdżowa zawsze wyrasta i rozpływa się w ustach. Zakochasz się w tym przepisie

Dodano:
Babka drożdżowa Źródło: Shutterstock / Tatiana Vorona
Babka drożdżowa to jeden z klasycznych wypieków kuchni polskiej. Jej puszysta struktura, delikatny aromat i wyrafinowany smak sprawiają, że wszyscy proszą o dokładkę.

Idealna babka drożdżowa powstaje dzięki połączeniu naturalnych składników. Moja rodzina uwielbia to ciasto w najprostszym wydaniu, którego smak wzbogacam, dodając ekstrakt waniliowy oraz aromatyczny miód. Drożdżówka świetnie smakuje solo oraz podana z masłem i ulubionym dżemem.

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe wyszło puszyste i rozpływało się w ustach?

Kluczem do sukcesu podczas przygotowywania babki drożdżowej jest odpowiednia temperatura składników, długie wyrabianie oraz cierpliwe oczekiwanie, aż ciasto wyrośnie – powinno podwoić objętość.

Ciasto drożdżowe nie lubi chłodu i zbyt wysokiej temperatury. Dodawane do rozczynu mleko lub woda powinny mieć temperaturę poniżej 40 stopni Celsjusza (drożdże najlepiej pracują w temperaturze 30-35 stopni). Rozczyn oraz gotowe ciasto drożdżowe najlepiej odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, które nie jest narażone na nagłe zmiany temperatury. Idealnie sprawdzi się lekko nagrzany (letni!) piekarnik.

Konsystencja babki drożdżowej zależy również od ilości dwutlenku węgla w cieście. Zanim przełożę ciasto do formy, przez chwilę je odpowietrzam, ugniatając dłońmi.

Jak zrobić pyszną babkę drożdżową, która zawsze wyrasta?

Babkę drożdżową można przygotować na świeżych i suchych drożdżach – w jednym i drugim przypadku robię rozczyn, dzięki czemu wiem, czy drożdże odpowiednio pracują. Jeżeli rozczyn słabo się pieni, to polecam przygotować nową porcję z dodatkiem drożdży z innej partii. Część cukru zastępuję miodem lipowym lub wielokwiatowym, który nadaje babce wyjątkowy aromat – możesz użyć samego cukru (100-120 g).

Rozczyn dodaję do wymieszanych łyżką pozostałych składników, a następnie przez 15 minut wyrabiam ciasto. Gotowe ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 90 minut. Babkę drożdżową piekę w formie z kominem o średnicy 22 cm.

Przepis: Babka drożdżowa

Obłędnie puszyste ciasto do kawy lub szklanki mleka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 godz. 15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
346 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/5 szklanki cukru
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 duże jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rozczynuPołowę mleka wlej do wysokiego naczynia. Do mleka dodaj rozkruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozczyn jest gotowy, gdy mocno się spieni.
  2. Mieszanie pozostałych składnikówDo dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, ekstrakt waniliowy, miód oraz sól. W osobnej misce ubij jajka (mieszaj rózgą lub mikserem, aż białko i żółtko się połączą i powstanie jednolita masa), a następnie wlej masło i krótko wymieszaj.
  3. Łączenie składników i wyrabianie ciastaDo miski z mąką dodaj jajka z masłem oraz spieniony rozczyn. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 15 minut. Gotowe ciasto jest gładkie, elastyczne i nie klei się do rąk oraz ścianek miski.
  4. Pierwsze wyrastanie ciastaPrzykryj miskę ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 90 minut.
  5. Przekładanie do formy i drugie wyrastanieDelikatnie odpowietrz ciasto i przełóż je do wysmarowanej masłem oraz oprószonej mąką formy. Przykryj formę ściereczką i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  6. PieczeniePiecz babkę drożdżową w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 40-45 minut.

Gotową babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjmij z formy i wystudź na kratce.

Jak udekorować drożdżową babkę?

Dekoracja babki to ostatni etap, który jest istotny, jeśli wypiek szykujemy na święta lub inną ważną okazję. Wtedy warto podkreślić niepowtarzalny charakter wypieku. Do dekoracji ciasta świetnie sprawdzi się klasyczny lukier, lukier pomarańczowy, cytrynowy oraz królewski. Wyśmienicie smakuje i pięknie wygląda również babka drożdżowa udekorowana roztopioną czekoladą mleczną, gorzką lub białą oraz klasyczną polewą z kakao i masła.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...