Chrupiące warstwy przekładam słodką masą. To jedno z najwartościowszych ciast, jakie znam

Dodano:
Ciasto owsiane z daktylami Źródło: Shutterstock / Tati Liberta
Ciasta są niewątpliwie smaczne, ale niekoniecznie zdrowe. Moje jednak zawiera sporo wartościowych składników, dlatego zjada się je bez większych wyrzutów sumienia. To zasługa naturalnych, cennych dodatków.

Wiele osób rezygnuje z jedzenia ciast, bo to bomba kaloryczna. I rzeczywiście duża zawartość cukru i tłuszczu sprawiają, że ciasta dostarczają nam nadmiaru kalorii. Ja jednak znalazłam sposób na to, by połączyć smaczne ze zdrowym. Do mojego kruchego ciasta dokładam dwa zdrowe składniki, które sprawiają, że jest ono pyszne i wartościowe.

Zdrowe składniki, które warto dodać do ciasta

Choć ciasta nie należą do najzdrowszych, to jednak można wzbogacać je wartościowymi składnikami. Do takich z pewnością należą: mąka pełnoziarnista, płatki owsiane, ciemne kakao, czekolada deserowa, owoce czy orzechy. Dzięki nim nasz organizm otrzyma porcję błonnika, witamin, soli mineralnych i zdrowego tłuszczu. Warto więc zawsze podmienić przynajmniej część tradycyjnego składnika, tym wartościowszym, czyli np. część białej mąki, mąką pełnoziarnistą.

Jak zrobić ciasto owsiane z masą daktylową?

Moje ciasto owsiane to tak naprawdę kruche ciasto z dodatkiem płatków owsianych. Ten prosty dodatek sprawia, że ciasto uzyskuje większą chrupkość, a przy tym robi się o wiele zdrowsze. Do przełożenia warstw ciasta używam masy daktylowej. Zawiera ona głównie naturalny cukier, co też wszystkim wychodzi na zdrowie.

Przepis: Ciasto owsiane z masą daktylową

Chrupiące ciasto z dodatkiem płatków owsianych przekładane słodką masą daktylową

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
245 w każdej porcji

Składniki

Masa daktylowa:

  • 2 szklanki daktyli bez pestek
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny

Na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 200 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy daktylowejW rondelku umieść daktyle i wodę. Gotuj na małym ogniu 10–15 minut, mieszając, aż masa zgęstnieje i daktyle się rozpadną. Dodaj wanilię, sól i sok z cytryny. Przestudź masę.
  2. Przygotowanie ciastaW dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodaj kawałki schłodzonego masła i rozetrzyj je w palcach, aż powstanie kruszonka. Podziel ją na połowę.
  3. Formowanie i pieczenie ciastaProstokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp do niej jedną część kruszonki i lekko ją dociśnij, by powstało w miarę jednolite ciasto. Wyłóż na nie masę daktylową, posyp drugą częścią kruszonki, lekko ją dociśnij. Ciasto piecz ok. 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Inna wersja ciasta owsianego

Do przełożenia ciasta owsianego można też użyć innej masy. Tu szczególnie polecam prażone jabłka, które nie są zbyt kaloryczne, ani słodkie, a świetnie wiążą i nawilżają obie warstwy ciasta. Smak jabłkowej masy doskonale podkreśli cynamon, którzy przy okazji pobudza trawienie i działa przeciwzapalnie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...