Wiosną piję ten napar szklankami. Pomaga na trawienie i opuchnięte nogi

Dodano:
Napar z pokrzywy Źródło: Shutterstock / FotoHelin
Wiosną ze spacerów zawsze przynoszę świeżą pokrzywę. Zalewam liście wrzątkiem i przez cały dzień popijam pyszny, ziołowy napar.

Wiosna to najlepszy czas na zbieranie pokrzywy. To roślina, która od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej, ale też jako zdrowy i tani składnik wielu potraw. Można z pokrzywy ugotować zupę, dodać ją do pesto czy do omletów. Ale można też ze świeżej pokrzywy zrobić zdrowy napar, który ma nieco inny smak niż herbatka z pokrzywy suszonej. Dla mnie to jeden z ulubionych wiosennych napojów. Aby go zrobić, po prostu zalewam wrzątkiem garść liści pokrzywy.

Jakie właściwości ma napar z pokrzywy?

Taki napój można pic zarówno gorący, jak i zimny (ja lubię bardzo te drugą wersję). Pokrzywa doskonale wpływa na trawienie, oczyszcza organizm i działa moczopędnie (dlatego lepiej takiej herbatki nie pić na noc). To ostatnie działanie sprawia, że napar z pokrzywy jest idealny dla osób, które borykają się z obrzękami. Kiedyś znajoma farmaceutka powiedziała mi, że zamiast kupować na obrzęki nóg drogie suplementy z reklam, lepiej wypić herbatkę z pokrzywy. Efekt będzie podobny, a nie zrujnuje portfela.

Pokrzywa jednocześnie jest źródłem witamin i minerałów. To przede wszystkim dobre źródło żelaza i jest zalecana jako naturalne wsparcie przy anemii.

Ważne: jeśli na stałe przyjmujesz jakieś leki, warto skonsultować włączenie ziół do diety ze swoim lekarzem.

Co można dodać do naparu z pokrzywy?

Nie każdy lubi pić zioła i nie każdy lubi charakterystyczny smak tego typu herbatek. Smak ziół można nieco zmienić prostymi dodatkami. To np. miód, domowe syropy z owoców (np. malinowy) czy słodziki typu erytrytol lub stewia. Do naparów ziołowych można także dorzucić laskę cynamonu, plasterki cytryny, jabłka czy pomarańczy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...