Wiosną piję ten napar szklankami. Pomaga na trawienie i opuchnięte nogi
Wiosna to najlepszy czas na zbieranie pokrzywy. To roślina, która od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej, ale też jako zdrowy i tani składnik wielu potraw. Można z pokrzywy ugotować zupę, dodać ją do pesto czy do omletów. Ale można też ze świeżej pokrzywy zrobić zdrowy napar, który ma nieco inny smak niż herbatka z pokrzywy suszonej. Dla mnie to jeden z ulubionych wiosennych napojów. Aby go zrobić, po prostu zalewam wrzątkiem garść liści pokrzywy.
Jakie właściwości ma napar z pokrzywy?
Taki napój można pic zarówno gorący, jak i zimny (ja lubię bardzo te drugą wersję). Pokrzywa doskonale wpływa na trawienie, oczyszcza organizm i działa moczopędnie (dlatego lepiej takiej herbatki nie pić na noc). To ostatnie działanie sprawia, że napar z pokrzywy jest idealny dla osób, które borykają się z obrzękami. Kiedyś znajoma farmaceutka powiedziała mi, że zamiast kupować na obrzęki nóg drogie suplementy z reklam, lepiej wypić herbatkę z pokrzywy. Efekt będzie podobny, a nie zrujnuje portfela.
Pokrzywa jednocześnie jest źródłem witamin i minerałów. To przede wszystkim dobre źródło żelaza i jest zalecana jako naturalne wsparcie przy anemii.
Ważne: jeśli na stałe przyjmujesz jakieś leki, warto skonsultować włączenie ziół do diety ze swoim lekarzem.
Co można dodać do naparu z pokrzywy?
Nie każdy lubi pić zioła i nie każdy lubi charakterystyczny smak tego typu herbatek. Smak ziół można nieco zmienić prostymi dodatkami. To np. miód, domowe syropy z owoców (np. malinowy) czy słodziki typu erytrytol lub stewia. Do naparów ziołowych można także dorzucić laskę cynamonu, plasterki cytryny, jabłka czy pomarańczy.