Po świętach młody owies dorzucam do koktajlu. Ten prosty, smaczny napój wychodzi na zdrowie

Dodano:
Koktajl z młodym owsem Źródło: Shutterstock / Vimaliss
Jeśli po świętach został wam młody owies, oto świetna propozycja na jego wykorzystanie. Dodajcie go do napoju, a organizm na tym skorzysta. Ta młoda roślina zawiera bowiem mnóstwo wartościowych składników i ma korzystne właściwości.

Po świętach z pewnością zostało wam trochę potraw i wielkanocnych dekoracji. Jedną z najpopularniejszych i całkowicie naturalnych jest młody owies. Wysiewamy go 2-3 tygodnie przed świętami, po to by w Wielkanoc zdobił stół. Roślina ta jest symbolem życia i zmartwychwstania, ale też zawiera mnóstwo wartościowych składników. Zamiast więc ją wyrzucać, lepiej zrobić z niej użytek.

Jakie zalety ma młody owies?

Młody owies to roślina ceniona w medycynie naturalnej. To dlatego, że zawiera wiele składników wspomagających zdrowie i dodających energii. Zielony owies działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich. Ponieważ jest bogaty w witaminę C i inne antyoksydanty, wspomaga odporność. Zawarte w nim witaminy z grupy B oraz magnez korzystnie wpływają na układ nerwowy i skórę. Zielony owies obniża też poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także działa przeciwzapalnie i uspokajająco.

Jak zrobić koktajl z młodym owsem?

Młody owies ma mało wyrazisty smak, więc najlepiej zestawiać go z aromatycznymi składnikami. Ja po świętach często dodaję go do koktajlu na bazie kefiru, do którego dorzucam także banana i trochę świeżego imbiru. Koktajl jest lekki, smaczny i bardzo zdrowy.

Przepis: Koktajl z młodym owsem

Zdrowy, zielony koktajl z dodatkiem młodego owsa

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
220

Składniki

  • 200 ml kefiru
  • 1 banan
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • 1/2 szklanki zielonego owsa

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBanan obierz, podziel na kawałki. Imbir obierz, posiekaj. Owies opłucz, osusz.
  2. Blendowanie składnikówPrzygotowane składniki oraz kefir umieść w kubku miksującym. Całość zblenduj na gładką masę.

Inne pomysły na wykorzystanie młodego owsa

Młody owies można też wykorzystać w kuchni w inny sposób. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek i surówek, a także do past kanapkowych i jajecznicy. Napar na zielonym owsie warto pić po to, by ułatwić oczyszczanie organizmu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...