Genialny sernik na ostatnią chwilę. Tylko 10 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Sernik to jedno z tradycyjnych ciast, które powinny znaleźć się na wielkanocnym stole. Wbrew pozorom zrobienie dobrego sernika wcale nie jest trudne i pracochłonne. Dla mnie to ciasto, które robię w kryzysowych sytuacjach: kiedy mam czasu, kiedy jestem zmęczona, a chcę mieć pyszny, domowy sernik. Jeśli masz mikser cała twoja praca to nie więcej niż 10 minut, a potem ciasto ląduje w piekarniku.
Jak zrobić szybki sernik na Wielkanoc?
Ten przepis to najprostsze z możliwych składniki, a bazą jest zwykły ser z wiaderka, czyli mielony twaróg, który jest idealny do serników. Przepis możesz urozmaicić i dodać do masy serowej rodzynki albo kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Możesz też dodatkowo aromatyzować ciasto: np. ekstraktem z wanilii albo skórką otartą z cytryny lub pomarańczy. Nie jest to jednak konieczne, ponieważ budyń również dodaje smaku, a masło sprawia, że jest od wyjątkowo delikatny.
Ważne: serniki nie lubią gwałtownych zmian temperatur. Jeśli chcesz, aby sernik zachował po upieczeniu ładny kształt, zostaw go do wystudzenia w piekarniku. Jeśli zależy ci na idealnym wierzchu ciasta (aby sernik nie popękał) możesz na czas pieczenia na dół piekarnika wstawić foremkę wypełnioną gorącą wodą.
Przepis: Szybki sernik z wiaderka
Pyszny sernik idealny nie tylko na święta.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 620 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg twarogu w wiaderku
- 5 jaj
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
Sposób przygotowania
- Robienie masy serowejMasło rozpuść i przestudź. Zmiksuj jajka z cukrem, dodaj masło i resztę składników. Miksuj na wolnych obrotach aż do ich połączenia. Jeśli chcesz, możesz na tym etapie dorzucić do ciasta rodzynki lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
- Pieczenie ciastaPrzełóż masę do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Piecz sernik ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak udekorować sernik wielkanocny?
To ciasto możesz udekorować na wiele sposobów, chociaż świetnie smakuje także bez żadnych dodatków. W najprostszej wersji wystarczy sernik delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Ciasto można też udekorować lukrem lub polewami czekoladowymi (patrz zdjęcie). Aby zrobić szybką, a efektowną dekorację, rozpuść ciemną i białą czekoladę w osobnych miseczkach w kąpieli wodnej. Wylej najpierw ciemną, a potem zrób wzorki z białej. Na tym etapie, nim czekolada zastygnie, możesz posypać sernik orzechami, kandyzowaną skórką z pomarańczy czy kolorowymi cukierkami.