W tym roku paschę zrobię inaczej. Kremowy deser w pucharkach gotowy będzie w 20 minut
Pascha to tradycyjny deser kuchni kresowej, który podawany jest z orzechami, rodzynkami i innymi bakaliami, a także kandyzowanymi owocami. W klasycznej wersji wymaga przełożenia do formy i odsączenia wytrącającej się z białego sera serwatki. Nieco zmodyfikowałem tradycyjny przepis, łącząc ser i bakalie z jogurtem, przełożyłem masę do pucharków i to był strzał w dziesiątkę – każdy prosił o dokładkę.
Dlaczego warto przygotować paschę w pucharkach?
Pascha w pucharkach to połączenie tradycji z nowoczesnością. Podawana w tej wersji, nie wymaga ubijania żółtek, przekładania do formy i odsączania z serwatki, co trwa zwykle około 12 godzin. Jest też dużo lżejsza i nie stanowi konkurencji dla sernika.
Przygotowanie paschy w pucharkach trwa zaledwie 20 minut. Deser wyśmienicie smakuje, gdy ma temperaturę pokojową oraz schłodzony. Robiąc paschę w ten sposób, bardzo łatwo jest dopasować rodzaj dodatków do indywidualnych preferencji oraz stosowanej diety poszczególnych członków rodziny i gości, robiąc np. porcję paschy bez orzechów, które dość często uczulają.
Jak zrobić paschę w pucharkach?
Paschę w pucharkach przygotowuję z twarogu sernikowego w wiaderku, ale dobrze nada się również trzykrotnie zmielony biały ser w kostce, ser ricotta oraz domowy ser z jogurtu greckiego. Łączę twaróg z gęstym jogurtem naturalnym, dzięki czemu powstaje delikatna, kremowa masa, której smak wzbogacam cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz orzechami i rodzynkami.
Orzechy włoskie i laskowe prażę na suchej patelni i siekam na mniejsze kawałki, a rodzynki przed dodaniem do paschy zalewam letnią wodą, namaczam pod przykryciem przez 15 minut, odsączam na sitku i osuszam papierowym ręcznikiem. Dodatki mieszam z masą serową, wykładam do pucharków i dekoruję bakaliami.
Wskazówka: jeżeli nie wyobrażasz sobie paschy bez żółtek, to możesz zrezygnować z dodawania jogurtu i wymieszać twaróg z ubitymi z cukrem kryształem żółtkami sparzonych wcześniej jaj (najlepiej ubijać żółtka na parze).
Przepis: Pascha w pucharkach
Nowoczesne wydanie deseru kuchni kresowej.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Kresowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 673 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 300 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok i skórka otarta z dużej cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
- 2 szklanki łuskanych orzechów laskowych
- 1 i 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówOrzechy włoskie i laskowe (możesz również użyć innych orzechów np. makadamia, pistacji oraz migdałów) upraż na suchej patelni i posiekaj (opcjonalnie). Rodzynki namocz, odsącz z wody i starannie osusz (możesz też dodać do paschy np. suszone morele, żurawinę, ananasa, banany i kandyzowany korzeń imbiru).
- WykonanieTwaróg sernikowy przełóż do miski, dodaj jogurt, cukier puder, sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i ubijaj mikserem na średnich obrotach, aż powstanie jednolita masa o konsystencji gęstej śmietany. Wskazówka: jeżeli masa jest zbyt gęsta, to możesz dodać więcej jogurtu lub śmietankę kremówkę. Odłóż nieco orzechów i rodzynek do dekoracji, a resztę dodaj do masy serowej i wymieszaj. Przełóż paschę do pucharków i udekoruj wierzch deseru orzechami oraz rodzynkami.
Paschę podawaj od razu po przygotowaniu lub wstaw do lodówki, zabezpieczając pucharki folią spożywczą, żeby pascha nie przeszła np. zapachem wędlin.