W tym roku paschę zrobię inaczej. Kremowy deser w pucharkach gotowy będzie w 20 minut

Dodano:
Pascha w pucharkach Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Ta wersja wielkanocnej paschy to pyszny deser, który przygotujesz na ostatnią chwilę. Zapraszam po przepis na lekką, kremową paschę z jogurtem naturalnym, orzechami i rodzynkami. Spróbuj, a zakochasz się w jej smaku.

Pascha to tradycyjny deser kuchni kresowej, który podawany jest z orzechami, rodzynkami i innymi bakaliami, a także kandyzowanymi owocami. W klasycznej wersji wymaga przełożenia do formy i odsączenia wytrącającej się z białego sera serwatki. Nieco zmodyfikowałem tradycyjny przepis, łącząc ser i bakalie z jogurtem, przełożyłem masę do pucharków i to był strzał w dziesiątkę – każdy prosił o dokładkę.

Dlaczego warto przygotować paschę w pucharkach?

Pascha w pucharkach to połączenie tradycji z nowoczesnością. Podawana w tej wersji, nie wymaga ubijania żółtek, przekładania do formy i odsączania z serwatki, co trwa zwykle około 12 godzin. Jest też dużo lżejsza i nie stanowi konkurencji dla sernika.

Przygotowanie paschy w pucharkach trwa zaledwie 20 minut. Deser wyśmienicie smakuje, gdy ma temperaturę pokojową oraz schłodzony. Robiąc paschę w ten sposób, bardzo łatwo jest dopasować rodzaj dodatków do indywidualnych preferencji oraz stosowanej diety poszczególnych członków rodziny i gości, robiąc np. porcję paschy bez orzechów, które dość często uczulają.

Jak zrobić paschę w pucharkach?

Paschę w pucharkach przygotowuję z twarogu sernikowego w wiaderku, ale dobrze nada się również trzykrotnie zmielony biały ser w kostce, ser ricotta oraz domowy ser z jogurtu greckiego. Łączę twaróg z gęstym jogurtem naturalnym, dzięki czemu powstaje delikatna, kremowa masa, której smak wzbogacam cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz orzechami i rodzynkami.

Orzechy włoskie i laskowe prażę na suchej patelni i siekam na mniejsze kawałki, a rodzynki przed dodaniem do paschy zalewam letnią wodą, namaczam pod przykryciem przez 15 minut, odsączam na sitku i osuszam papierowym ręcznikiem. Dodatki mieszam z masą serową, wykładam do pucharków i dekoruję bakaliami.

Wskazówka: jeżeli nie wyobrażasz sobie paschy bez żółtek, to możesz zrezygnować z dodawania jogurtu i wymieszać twaróg z ubitymi z cukrem kryształem żółtkami sparzonych wcześniej jaj (najlepiej ubijać żółtka na parze).

Przepis: Pascha w pucharkach

Nowoczesne wydanie deseru kuchni kresowej.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Kresowa
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
673 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sok i skórka otarta z dużej cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • 2 szklanki łuskanych orzechów laskowych
  • 1 i 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOrzechy włoskie i laskowe (możesz również użyć innych orzechów np. makadamia, pistacji oraz migdałów) upraż na suchej patelni i posiekaj (opcjonalnie). Rodzynki namocz, odsącz z wody i starannie osusz (możesz też dodać do paschy np. suszone morele, żurawinę, ananasa, banany i kandyzowany korzeń imbiru).
  2. WykonanieTwaróg sernikowy przełóż do miski, dodaj jogurt, cukier puder, sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i ubijaj mikserem na średnich obrotach, aż powstanie jednolita masa o konsystencji gęstej śmietany. Wskazówka: jeżeli masa jest zbyt gęsta, to możesz dodać więcej jogurtu lub śmietankę kremówkę. Odłóż nieco orzechów i rodzynek do dekoracji, a resztę dodaj do masy serowej i wymieszaj. Przełóż paschę do pucharków i udekoruj wierzch deseru orzechami oraz rodzynkami.

Paschę podawaj od razu po przygotowaniu lub wstaw do lodówki, zabezpieczając pucharki folią spożywczą, żeby pascha nie przeszła np. zapachem wędlin.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...