Miksuję ser z wiaderka i proste dodatki. Pyszny czekoladowy sernik jest gotowy w godzinę
Serniki z wiaderka to ciasta, które robi się z popularnych twarogów sprzedawanych w wiaderkach. Ułatwiają one i przyspieszają pracę, ponieważ jest to twaróg już zmielony, idealny, aby od razu robić z niego masę na sernik. Czekoladowy sernik z tego przepisu to proste ciasto bez spodu, łatwe do zrobienia, a niezwykle pyszne. Niżej zdradzam też, jak na bazie tego przepisu zrobić efektowny sernik zebrę.
Jak zrobić czekoladowy sernik z wiaderka?
Ten czekoladowy sernik to ciasto z dodatkiem czekoladowego budyniu oraz kilku łyżek kakao. Przygotowując składniki na masę serową, pamiętaj, aby wyjąć je wcześniej (jajka powinny być w temperaturze pokojowej). Ja zaczynam szykowanie masy od zmiksowania jaj z cukrem, potem dodaję resztę składników. Do ciasta można dodać też dodatkowy składnik aromatyzujący, np. ekstrakt z wanilii czy skórkę otartą z pomarańczy.
Ważne jest, aby po upieczeniu sernika nie wyciągać od razu z piekarnika, ponieważ wtedy szybko i gwałtownie opadnie. Ciasto należy studzić w piekarniku (wyłącz piekarni, a po ok. 15-20 minutach uchyl drzwiczki).
Rada: ten sernik możesz też upiec na dowolnym spodzie, np. na kruchym cieście albo na herbatnikach.
Przepis: Sernik czekoladowy
Prosty sernik z sera z wiaderka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 476 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg twarogu w wiaderku
- 5 jaj
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń czekoladowy
- 3 łyżki kakao
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMasło rozpuść i przestudź. Zmiksuj jajka z cukrem i dodaj resztę składników. Miksuj na wolnych obrotach aż do ich połączenia.
- Pieczenie ciastaPrzełóż masę do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Piecz sernik ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gotowy sernik możesz udekorować polewą czekoladową, oprószyć kakao lub cukrem pudrem.
Jak zrobić dwukolorowy sernik zebra?
Przepis na czekoladowy sernik może być bazą do przygotowania efektownego sernika dwukolorowego, czyli sernika zebra. Aby go zrobić, zamień w przepisie budyń czekoladowy na waniliowy lub śmietankowy. Zmiksuj wszystkie składniki, oprócz kakao. Jasną masę serową podziel na dwie części i tylko do jednej dodaj kakao. Następnie wylewaj do formy na przemian ciasto jasne i ciemne (wylewaj za każdym razem porcję na środek, a potem kolejną i kolejną, zawsze na środek). Ciasto piecze się tak samo, jak czekoladowy sernik.