Twój sernik zawsze pęka? Z tym trikiem wyjdzie idealnie gładki, kremowy i efektowny

Dodano:
Sernik Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Jak przygotować lekki, kremowy i pięknie wyglądający sernik? Bez problemu! Postępując zgodnie z tym przepisem, zapomnisz o opadaniu masy serowej i nieestetycznych pęknięciach. Ten przepis przydaje się na co dzień i od święta.

Dlaczego sernik pęka w czasie pieczenia? Zwykle winne są nagłe skoki temperatury, ale zdarza się również, że problem związany jest z nadmiernym napowietrzeniem masy serowej. Z poniższym przepisem upieczesz lekki jak chmurka, delikatny w smaku i rozpływający się w ustach sernik, na którym na pewno nie powstaną pęknięcia.

Co zrobić, żeby sernik nie pękał w czasie pieczenia?

Pęknięcia na cieście nie wpływają na smak, jednak sprawiają, że sernik nie ma efektownego wyglądu. Oczywiście można przykryć je polewą z czekolady lub lukrem, ale łatwiej jest zapobiegać, niż późnej głowić się, jak zamaskować niedoskonałości wypieku. Sernik nie powinien pękać, jeżeli składniki będą miały temperaturę pokojową, powstrzymasz się od długiego i bardzo intensywnego ubijania żółtek/białek i mieszania składników masy na wysokich obrotach miksera oraz obniżysz temperaturę pieczenia. Częściej pękają serniki pieczone w wyższej temperaturze.

Jak zrobić kremowy sernik, który nie pęka?

Kremowy sernik, który nie pęka, przygotujesz ekspresowo. Co najlepsze – do przygotowania masy serowej nawet nie potrzebujesz miksera (możesz połączyć składniki za pomocą rózgi kuchennej). Sernik z poniższego przepisu przygotowuję na bardzo cienkim spodzie z herbatników i masła (możesz też użyć ciastek pełnoziarnistych). Jeżeli chcesz, żeby sernik miał grubszy spód, to podwój ilość składników.

Smak sernika wzbogacam ekstraktem waniliowym oraz skórką i sokiem z cytryny (możesz też użyć skórki i soku z pomarańczy i limonki). Piekę lekki, kremowy sernik w formie kwadratowej o wymiarach 22 x 22 cm.

Sernik piekę w temperaturze 160 stopni Celsjusza, dzięki czemu równomiernie, powoli wyrasta i ma wyjątkowo kremową konsystencję.

Przepis: Kremowy sernik, który nie pęka

To sernik wprost idealny.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
416 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 100 g herbatników
  • 50 g masła

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 6 średnich jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sok i skórka otarta z całej cytryny
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduMasło roztop i połącz ze zmielonymi na pył herbatnikami. Wymieszaj składniki, wylep masą dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  2. Przygotowanie masy serowejMasło roztop i pozostaw do ostygnięcia. Twaróg sernikowy wymieszaj rózgą kuchenną lub zmiksuj, żeby powstała jednolita masa. Wbij do miseczki jajka i roztrzep je widelcem lub rózgą kuchenną, a następnie wlej do sera. Dodaj też masło, cukier, ekstrakt waniliowy, skrobię ziemniaczaną, sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj składniki rózgą kuchenną – masa powinna być jednolita.
  3. PieczenieWlej masę serową na schłodzony spód i piecz w 160 stopniach Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 1 godzinę, a następnie wyłącz grzanie i pozostaw sernik w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 30 minut lub do całkowitego ostygnięcia.

Gotowe ciasto możesz udekorować polewą z czekolady, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem, ale brak pęknięć sprawia, że aż żal jest przykrywać jego wierzch dekoracją. Wystudzone ciasto wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...