Mocno wilgotne ciasto czekoladowe zrobisz w pół godziny. Bazą są soczyste owoce
Aby zrobić to ciasto czekoladowe, potrzebujesz jednego naczynia i blendera. Można powiedzieć, że to brownie z jabłkami albo kakaowe ciasto na bazie jabłek. Jest idealne jako deser do kawy.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z jabłkami?
W tym przepisie wszystko jest dziecinnie proste: wystarczy, że wrzucisz wszystkie składniki do miski i zblendujesz na gładko. Jabłka warto pokroić na mniejsze kawałki, ale można to zrobić niedbale. Jeśli masz mikser czy blender o małej mocy, można dla ułatwienia zetrzeć jabłka na tarce, ale zwykle nie jest to konieczne. Jeśli chcesz, na tym etapie można dodać do ciasta inne dodatki smakowe, np. wanilię, olejek migdałowy, skórkę otartą z pomarańczy czy cynamon.
Ciasto można upiec w dowolnej małej foremce. Może to być tortownica, forma na tarty czy foremki o prostokątnych, czy kwadratowych kształtach. Ciasto należy trzymać w piekarniku 20-25 minut. Nawet po upieczeniu jest wilgotne w środku i takie ma być.
Przepis: Ciasto czekoladowe z jabłek
Pomysł na proste i pyszne ciasto.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 2 obrane jabłka
- 60 g kakao
- 30 g cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaPokrój jabłka na mniejsze kawałki. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
- Pieczenie ciastaPrzełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz do 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ciasto smakuje doskonale po wystudzeniu i schłodzeniu go w lodówce. Przed podaniem można je oprószyć gorzkim kakao albo cukrem pudrem. Świetnie smakuje podane z kwaśnymi sosami owocowymi, np. z malin.
Pomysł na ciasto czekoladowe bez dodatku cukru
Ciasto z tego przepisu można zrobić bez dodatku cukru. Po pierwsze: jeśli lubisz mniej słodkie ciasta, można dodatek cukru zupełnie pominąć, bo ciasto jest delikatnie słodkie dzięki jabłko. Po drugie: cukier można zastąpić w przepisie zdrowszymi zamiennikami. Można tu dodać dowolne słodzidło (np. syrop klonowy, syrop z agawy albo stewię). Do ciasta można także dorzucić 2-4 namoczone wcześniej daktyle i zmiksować je z pozostałymi składnikami. Można też jako dodatek słodzący wykorzystać dojrzałego banana.