Ta rybna zapiekanka robi furorę. Gotowa w pół godziny, a smakuje jak z dobrej restauracji
Filety rybne i kilka dodatków raz-dwa zamieniam w pyszną zapiekankę. Danie zaskakuje bogatym smakiem i zachęca do skosztowania pięknym wyglądem. Tak podaną rybę z pewnością zjedzą nawet wybredne niejadki.
Jaką rybę wybrać do zapiekanki?
Pyszną zapiekankę przygotujesz z różnego rodzaju filetów rybnych. Ja najczęściej wybieram świeże filety lub polędwiczki z dorsza, ale dobrze nada się również ryba mrożona, nie tylko dorsz, ale także np. mintaj, morszczuk i halibut. Podczas zakupów sprawdź, czy mrożone filety nie są pokryte grubą warstwą glazury, która zwiększa ich wagę. Mrożoną rybę trzeba przed pieczeniem rozmrozić i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Wskazówka: do zapiekanki nadają się również ryby słodkowodne np. sandacz, pstrąg i amur.
Jak zrobić zapiekankę rybną z warzywami?
Zapiekankę rybną można przygotować na kilka sposobów, np. przekładając plastry podgotowanych ziemniaków kawałkami obsmażonej na patelni ryby. Gdy nie mam czasu na wcześniejszą obróbkę termiczną składników, kroję rybę i warzywa na małe kawałki, skrapiam oliwą, przyprawiam, polewam śmietanką kremówką i przekładam do naczynia żaroodpornego. Pod koniec pieczenia posypuję danie startym parmezanem (opcjonalnie innym serem żółtym) i gotowe.
Wskazówka: rybę możesz zastąpić świeżymi bądź mrożonymi owocami morza np. krewetkami.
Przepis: Zapiekanka rybna z warzywami
Prosta, zdrowa i zaskakująco pyszna. Ten szybki obiad smakuje jak z dobrej restauracji.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 535 w każdej porcji
Składniki
- 800 g filetu z dorsza
- biała i jasnozielona część małego pora
- 3 małe marchewki
- 4 małe ziemniaki
- 100 g startego parmezanu
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówWarzywa umyj i obierz. Marchewkę i ziemniaki pokrój w niewielką kostkę, a pora w talarki lub półplasterki. Filety z dorsza umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przygotowanie do pieczeniaWszystkie składniki umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, dodaj zioła oraz sól i pieprz. Wymieszaj składniki i polej śmietanką kremówką.
- PieczenieRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 25 minut, a następnie posyp wierzch zapiekanki rybnej parmezanem i piecz jeszcze 5 minut lub do miękkości składników.
Zapiekankę rybną podaję jako samodzielne danie na lunch lub ciepłą przekąskę.
Inne pomysły na dodatki do zapiekanki rybnej
Przepis podstawowy na zapiekankę rybną możesz dowolnie modyfikować, dodając różne warzywa, zioła oraz przyprawy. Doskonale smakuje z dodatkiem np. selera naciowego, cukinii, kolorowych papryk, papryczki chili, korzenia i natki pietruszki, a także szczypiorku i cebulki dymki.
Proporcje poszczególnych składników możesz dopasować do indywidualnych preferencji. Zapiekanka wyśmienicie smakuje nie tylko posypana parmezanem, ale także bułką tartą np. japońską panierką panko, która dodaje potrawie chrupkości.