To ciasto robi furorę co roku na Wielkanoc. Zrób puszystą babkę cytrynową bez grama proszku do pieczenia

Dodano:
Babka cytrynowa z makiem Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tej babki. Miękka, aromatyczna, z cytrynową nutą i makiem, który dodaje jej uroku. A co najlepsze? Nie używam ani grama proszku do pieczenia czy sody, a i tak wyrasta idealnie. Zdradzam krok po kroku, jak ją zrobić, by zachwycała nie tylko w święta.

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy bez babki cytrynowej. To prosty, a jednocześnie genialny deser. Ciasto, które smakuje rewelacyjnie nawet kilka dni po upieczeniu. Ciasto, o które bliscy pytają przed świętami, aby upewnić się, czy na pewno będzie. Babka cytrynowa z makiem to moja ulubiona wersja tego ciasta.

Jak zrobić babkę cytrynową z makiem?

Mój sprawdzony przepis to tradycyjna babka piaskowa bez dodawania proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej. Nawet bez środków spulchniających pięknie wyrasta i ma genialną konsystencję. Ponieważ jednak jest to ciasto z dodatkiem masła, aby wyrosło, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie składników: ubicie masy z żółtek, masła i cukru oraz ubicie białek z cukrem. Nie nazwę go przez to przepisem ekspresowym, bo jednak wymaga nieco uważności i cierpliwości przy ubijaniu obu mas. Ale jednocześnie uważam, że nie jest to przepis trudny: wystarczy krok po kroku postępować jak w przepisie, a ciasto na pewno się uda.

Dodatek maku do ciasta sprawia, że ciasto wygląda i smakuje obłędnie, a dopełnieniem jest prosty lukier cytrynowy, który, nim zastygnie, też posypuję makiem. Ciasto można też dodatkowo udekorować wiórkami skórki otartej z cytryny.

Rada: ciasto można piec zarówno w keksówkach, jak i w okrągłych foremkach na babkę.

Przepis: Babka cytrynowa z makiem

Pyszne ciasto bez proszku do pieczenia. Przepis idealny nie tylko na Wielkanoc.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
538 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 3 łyżki maku

na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka maku

Sposób przygotowania

  1. Ucieranie masła i żółtekOddziel białka od żółtek. Masło ucieraj lub miksuj przy użyciu robota, aż stanie się jasne. Dodaj do masła ok. 2/3 szklanki cukru (resztę zostaw do białek) i miksuj, aż cukier się rozpuści, a masa będzie jasna i puszysta. Dodawaj do niej po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny.
  2. Ubijanie białekW osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, następnie dalej ubijając, dodawaj po łyżce cukru. Po każdorazowym dodaniu cukru ubijaj ok. minuty – cukier musi się rozpuścić, tak jak przy ubijaniu bezy.
  3. Łączenie składnikówObie mąki przesiej, wymieszaj z makiem i dodaj do masy z masła i żółtek. Wymieszaj szpatułką lub na najniższych obrotach robota. Dodawaj partiami ubite białka, delikatnie mieszając całość.
  4. Pieczenie ciastaCiasto przełóż do formy. Piecz ok. 60 min. w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  5. Lukrowanie ciastaCukier puder utrzyj z sokiem z cytryny (jeśli lukier będzie za gęsty, dodaj nieco więcej soku lub wody). Wyłóż lukier na wystudzone ciasto i posyp makiem.

Inne pomysły na babkę piaskową

Podstawowy przepis na babkę piaskową warto sobie zapisać. Babka cytrynowa z makiem to tylko jedna z możliwości na jego wykorzystanie. Przede wszystkim można zrobić z niego klasyczne ciasto cytrynowe bez dodatku maku, ale też można upiec ciasto pomarańczowe. Aby zrobić taką wersję, wystarczy w przepisie skórkę z cytryny zamienić na skórkę otartą z pomarańczy. Skórkę pomarańczową lub sok pomarańczowy można też dodać do lukru. Babkę można też aromatyzować na inne sposoby i zamiast cytrusowych skórek, dodać np. olejek migdałowy czy ekstrakt z wanilii.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...