Moje tosty śniadaniowe robią rano furorę. Nikt nie chce wyjść z domu, jak nie zje dwóch

Dodano:
Tost z jajkiem Źródło: Shutterstock / Tetiana Chernykova
Tosty to jedna ze smaczniejszych opcji śniadaniowych. Można je przygotować na wiele sposobów, a ja mam swój. Pożywne tosty robię wyłącznie na patelni, a wyglądają obłędnie. Cała rodzina je uwielbia.

Tosty mają dwie podstawowe postaci. Jedna to kromki lekkiego pieczywa zrumienione w tosterze i podane ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Druga to dwie kromki pieczywa tostowego, przełożone pysznymi dodatkami i zapieczone. Te kanapki na ciepło mają chrupiącą skórkę, wilgotne wnętrze i są bardzo pożywne. Moje tosty z jajkiem biją je jednak na głowę. Cała rodzina tak uważa.

Jak zrobić tosty na patelni?

Tosty zwykle przyrządza się w tosterze pionowym lub poziomym. Pierwszy rumieni pojedyncze kromki pieczywa, drugi jest zamykany, dzięki czemu doskonale zgrzewa dwie przełożone kromki pieczywa tostowego. Ja i moja rodzina jednak najbardziej lubimy tosty z patelni. Są przyjemnie chrupiące i można je podsmażyć z różnymi dodatkami. U mnie wszystkim najbardziej smakuje ich połączenie z sadzonym jajkiem. A takich tostów nie uda się zrobić w żadnym gotowym tosterze.

Jak zrobić tosty z jajkiem?

Przygotowanie tostów z jajkiem jest proste i szybkie. W kromkach pieczywa tostowego wykrawam tylko szklanką otwory, a potem takie kromki rumienię na patelni. Gdy zrumienią się z jednej strony, przewracam je na drugą i wtedy w wykrojony otwór wybijam jajko. Całość smażę na średnim ogniu do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne. By przyspieszyć proces ścinania się jajka, patelnię najlepiej jest przykryć.

Przepis: Tosty z sadzonym jajkiem

Tosty z patelni z sadzonym jajkiem w środku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
440

Składniki

  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pieczywaW każdej kromce pieczywa po środku wykrój szklanką lub specjalną foremką okrągły otwór. Wycięty krążek zachowaj.
  2. Smażenie tostówNa patelni rozgrzej tłuszcz. Połóż tosty i smaż je kilka minut z jednej strony, aż zrobią się chrupiące. Wtedy obróć je na drugą stronę i w środek każdego tosta wybij jajko. Tosty smaż do momentu, aż jajko się odpowiednio zetnie. Oprósz je solą i pieprzem.

Co podać do tostów z jajkiem?

Do tostów z jajkiem można podać plasterki zrumienionego boczku. Dobrym dodatkiem będzie też szynka dojrzewająca czy pokrojone w plasterki awokado. Ogólnie dobrze będą do nich pasować świeże warzywa typu pomidor czy rzodkiewki. Po zdjęciu tostów z patelni, jajka warto posypać posiekanym szczypiorkiem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...