Do młodej kapusty dorzucam dwa wyraziste dodatki. Genialna i prosta surówka do obiadu

Dodano:
Surówka z młodej kapusty Źródło: smaki.pl
W warzywniakach już pojawiła się młoda kapusta. To doskonały moment, aby korzystać z krótkiego sezonu na ten przysmak. Moja propozycja to prosta surówka o wyrazistym smaku.

Kiedy poszłam ostatnio do osiedlowego warzywniaka, poprosiłam ekspedientkę o coś na surówkę. Nie byłam zdecydowana, czego chcę i nie miałam pomysłu, po jakie warzywa tym razem sięgnąć. Sprzedawczyni odparła bez namysłu: Weź młodą kapustę! I to był strzał w dziesiątkę. Do kapusty dodałam szczypiorek i chili, a wszystko polałam najprostszym winegretem z dodatkiem miodu. Surówka z młodej kapusty w tej wersji jest tak pyszna, że wyjadaliśmy ją łyżkami, zanim trafiła na talerze.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?

Młoda kapusta jest delikatna w smaku i nie jest tak twarda, jak starsze warzywa. Jest wprost stworzona do surówek. Ja akurat miałam w domu drobny leśny szczypiorek (ale może być to zwykły szczypiorek) i jedną, świeżą papryczkę chili. To trio okazało się idealnie współgrać w surówce.

Zrobiłam prosty winegret, który często dodaję do surówek: to dobra oliwa z oliwek, sok z cytryny (może być też ocet jabłkowy), odrobina miodu, sól i pieprz. I tu od razu rada: jeśli chcesz, aby ostrość papryczki chili była mocno wyczuwalna w surówce, dodaj pokrojoną drobno papryczkę do dressingu i odstaw na pół godziny. Po tym czasie wymieszaj w misce wszystkie składniki na surówkę.

Przepis: Surówka z młodej kapusty

Pomysł na pyszną i prostą surówkę do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
115 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku

na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, papryczkę i szczypiorek pokrój drobno. Wymieszaj składniki na dressing.
  2. Robienie surówkiWymieszaj warzywa z dressingiem i gotowe.

Jak podawać surówkę z młodej kapusty?

Ta surówka pasuje do każdego obiadu: zarówno do ziemniaków, jak i do dań z ryżem, makaronem czy kaszą. Sprawdzi się do mięs (np. kotletów mielonych albo pieczonego kurczaka), ryb (np. filetów z dorsza smażonych w panierce), ale też dań z grzybów i innych bezmięsnych obiadów (np. warzywnych kotletów). Surówka z młodej kapusty to też pyszny dodatek do domowych burgerów, hot dogów czy tortilli z różnym nadzieniem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...