Weź zwykły jogurt i szklankę borówek. Te przepyszne babeczki zrobisz bez miksera
Aby zrobić te babeczki z borówkami, nie potrzebujesz ani miksera, ani specjalnych umiejętności kulinarnych. To przepis z rodzaju tych, z którymi radzą sobie nawet dzieci. Wystarczy jedna miska i kilka minut pracy, aby babeczki mogły wylądować w piekarniku.
Jak zrobić babeczki z borówkami?
Nasz przepis to najprostsze muffinki z borówkami na bazie ciasta jogurtowego. Często w takich ciastach jest olej, my proponujemy, aby dodać roztopione masło. Ten jeden dodatek sprawia, że gotowe babeczki mają wyjątkowy, delikatnie maślany posmak. Ważne jest, aby roztopione masło nie było gorące, a pozostałe produkty (przede wszystkim jajka i jogurt) były w temperaturze pokojowej.
Kiedy już dodasz do ciasta mąkę oraz środki spulchniające, nie mieszaj go długo, a jedynie do połączenia składników. Jeśli widzisz w cieście grudki, nie przejmuj się, może tak zostać.
Borówki najprościej ułożyć na wylanym do foremek cieście, ale jest też druga metoda. Można owoce wymieszać z odrobiną mąki ziemniaczanej i na koniec wmieszać do ciasta.
Rada: przepis na te babeczki można wykorzystać jako bazową recepturę na muffinki – zamiast borówek można dodać tu inne składniki, np. inne owoce, ale też pastylki czekolady czy bakalie.
Przepis: Babeczki z borówkami
Proste muffiny z owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 216 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka borówek
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g roztopionego masła
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaJajka rozmąć z cukrem, cukrem waniliowym, roztopionym (przestudzonym) masłem, szczyptą soli i jogurtem. Na koniec przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj do połączenia składników.
- Pieczenie babeczekCiasto nakładaj do foremek na muffinki (do 2/3 wysokości). Na każdą wyłóż po kilka borówek. Piecz ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (do suchego patyczka).
Jak podawać muffiny z borówkami?
Babeczki z borówkami smakują doskonale bez żadnych dodatków, ale można je przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Takie muffiny można także udekorować polewą z białej lub ciemnej czekolady, albo polać lukrem. Najprostszy lukier, który idealnie będzie pasował do tego deseru, zrobisz z cukru pudru i soku z cytryny: wystarczy szklankę cukru pudru wymieszać z łyżką lub dwoma soku z cytryny.