Różowa babka marmurkowa zachwyca smakiem i wyglądem. Przepis jest prosty

Dodano:
Ciasto marmurkowe Źródło: Shutterstock / Alena Gurenchuk
Babka marmurkowa w różowym kolorze? To efekt nie tylko ładny, ale i smaczny, a uzyskać go można w bardzo łatwy sposób. Sekretem jest jeden dodatek.

Różowa babka marmurkowa to babka na kisielu. Czerwony kisiel sprawia, że część ciasta ma ładny, różowy kolor i przyjemny owocowy smak. Robi się ją podobnie jak klasyczną babkę marmurkową z kakao. Można też zrobić trójkolorową babkę, ale o tym niżej.

Jak zrobić babkę marmurkową na kisielu?

Ta babka na kisielu to proste ciasto ucierane. Cały sekret polega na tym, aby na koniec podzielić ciasto na dwie części i do jednej z nich dodać mąkę ziemniaczaną, a do drugiej kisiel. Może to być dowolny kisiel o czerwonym kolorze, np. wiśniowy, truskawkowy czy malinowy. Ciasto najlepiej piec w keksówce lub foremce na babkę.

Przepis: Ciasto marmurkowe na kisielu

Dwukolorowe ciasto z kisielem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
297 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czerwony kisiel

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę, białka ubij na sztywno.
  2. Robienie ciastaDo żółtek z cukrem dodawaj na przemian, cały czas ucierają, olej, mąkę i wodę. Na koniec wmieszaj pianę z białek. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj kisiel, do drugiej mąkę ziemniaczaną.
  3. Pieczenie ciastaForemkę wyłóż papierem do pieczenia (ewentualnie posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą). Wylej warstwę białego ciasta, a na to różowego. Delikatnie wymieszaj patyczkiem. Piecz ok. 50-55 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Gotowe ciasto można udekorować polewą czekoladową lub lukrem. Można je wówczas dodatkowo ozdobić kolorowymi cukierkami czy posypkami. Ciasto można też jedynie delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto doskonale smakuje z filiżanką dobrej kawy lub herbaty. To ciasto, które można jeść nawet przez kilka dni (na drugi dzień nawet zyskuje na smaku).

Jak zrobić kolorową babkę marmurkową?

Babkę z tego przepisu możesz przyrządzić na kilka sposobów, zmieniając dodatki. Może to być np. babka różowo-kakaowa, jeśli do jasnej części zamiast mąki ziemniaczanej dodasz kakao. Ciekawą i efektowną opcją jest również zrobienie babki trzykolorowej. Aby to zrobić, podziel ciasto na trzy części, do jednej dodaj kisiel, do drugiej mąkę ziemniaczaną, a do trzeciej kakao.

Można też do każdej części dodać kisiel o innym kolorze i np. zrobić ciasto marmurkowe w kolorze zielono-różowym. Wystarczy do jednej części dodać zielony kisiel (np. agrestowy), a do drugiej czerwony. Można też podzielić ciasto na trzy części.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...