Banany owijam gotowym ciastem i wstawiam do piekarnika. Smakują, że palce lizać

Dodano:
Banany w cieście Źródło: Shutterstock / BBA Photography
Macie ochotę na pyszne, słodkie co nieco? Raz-dwa możecie je przygotować z popularnego ciasta i bananów. Tak smacznej przekąski nigdzie nie kupicie, a podana na ciepło, smakuje fantastycznie.

Do przygotowania tej smacznej, słodkiej przekąski używam ciasta francuskiego. Jest niezawodne w awaryjnych sytuacjach, dlatego zawsze staram się mieć jego paczkę w swoich zapasach. By zamienić je w pyszny deser, wystarczy dołożyć jeden czy dwa składniki i wstawić do piekarnika. W ten właśnie sposób powstają przepyszne banany w cieście francuskim.

Co warto dodać do bananów w cieście francuskim?

Banany można po prostu zawinąć w kawałki ciasta francuskiego i wstawić do piekarnika. Jednak by dodać temu deserowi smaku, warto dołożyć jeszcze jakiś wyrazisty składnik. Zwykle sięgam po kawałki czekolady, które owijam ciastem razem z bananem. Po podgrzaniu czekolada zamienia się w słodki, wyrazisty sos. Zamiast czekolady możecie dodać trochę kremu czekoladowo-orzechowego lub kwaskowego dżemu, np. malinowego czy z czerwonej porzeczki. Kremem lub dżemem można posmarować z jednej strony paski ciasta i owijać nimi owoce, tak by słodki dodatek znalazł się w środku przekąski.

Jak zrobić banany w cieście francuskim?

Banany w cieście francuskim wyglądają niezwykle apetycznie, a jeszcze lepiej smakują. Tymczasem ich przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste. Owoce należy obrać ze skórki, na każdym położyć po pasku czekolady i owijać je paskami ciasta francuskiego. Całość piecze się w dość wysokiej temperaturze, tak by ciasto ładnie wyrosło. Po przestudzeniu banany w cieście można też polać esami-floresami z polewy czekoladowej.

Przepis: Banany w cieście

Banany pieczone w cieście francuskim z dodatkiem czekolady

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 6 bananów
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
  • cukier puder do posypania
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBanany obierz ze skórki. Czekoladę połam na paski o długości 4-5 kostek. Ciasto francuskie rozwiń, pokrój na 6 długich pasków o szerokości ok. 3 cm.
  2. Zawijanie bananówNa każdym bananie połóż pasek czekolady. Całość owijaj paskiem ciasta, starając się, by paski na siebie lekko nachodziły.
  3. Pieczenie bananówZawinięte w ciasto banany ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza. Lekko przestudzone oprósz cukrem pudrem, polej dekoracyjnie polewą.

Jakie banany przeznaczyć do pieczenia?

Do pieczenia najlepiej nadają się banany, które są dojrzałe, ale jędrne. Powinny mieć ciemno-żółtą skórkę i jednolicie biały miąższ. Jeśli sięgniecie po przejrzałe banany, po upieczeniu będą one zbyt słodkie i stracą całkowicie swój kształt. Warto też zwrócić uwagę na wielkość bananów. W tej przekąsce najlepiej sprawdzą się te mniejsze.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...