Leniwe z tym serkiem wychodzą nadzwyczaj delikatne. Zakochasz się w ich smaku
Kluski leniwe nazywane są też pierogami leniwymi, mimo, że kształtem wcale nie przypominają pierogów. Jednak właśnie na tym polega leniwość w ich przygotowaniu. Robi się je bowiem z tych samych składników, co pierogi z serem, jednak nie trzeba wałkować ciasta, wykrawać krążków, ani nadziewać czy lepić pierogów. Wystarczy po prostu wymieszać ze sobą składniki ciasta i farszu i w ten sposób otrzyma się potrawę, smakującą jak pierogi z serem.
Z jakiego twarogu robi się leniwe?
Na kluski leniwe zwykle przeznacza się klasyczny twaróg klinek lub krajankę. Twaróg powinien być tłusty lub półtłusty, bo wtedy potrawa ma lekką, kremową konsystencję. Twaróg należy przepuścić przez praskę, zemleć lub dokładnie rozgnieść widelcem. Można też sięgnąć po delikatniejsze serki o zwartej strukturze, np. ricottę.
Jak zrobić leniwe z ricottą?
Przygotowując ostatnio leniwe, połączyłam klasyczny twaróg i serek ricottę. Kluski wyszły o wiele delikatniejsze niż zwykle i wprost rozpływały się w ustach. Myślę, że będę wracać do tego przepisu.
Przepis: Leniwe z ricottą
Delikatne kluski leniwe z dodatkiem serka ricotta
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 365 w każdej porcji
Składniki
- 300 g twarogu półtłustego
- 200 g serka ricotta
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaTwaróg zblenduj z jajkami. Dodaj ricottę i cukier waniliowy, wymieszaj. Dodaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj.
- Formowanie klusekStolnicę oprósz mąką, przełóż na nią ciasto. Podziel je na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój na kluski.
- Gotowanie klusekW garnku zagotuj sporą ilość wody, posól ją, przykręć ogień. Do wody włóż kluski, zamieszaj i gotuj, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wskazówka: Przygotowując ciasto nie należy przesadzać z ilością dodanej mąki. Kluski mogą wyjść wtedy zbyt twarde.
Z czym podać kluski leniwe?
Kluski leniwe można podawać z różnymi, słodkimi dodatkami. W moim domu największym powodzeniem cieszą się kluski polane stopionym masłem i posypane cukrem. Masło można jednak zastąpić śmietaną lub śmietanką, a także dodać nieco cynamonu dla podkręcenia smaku. Dobrym wykończeniem będą też: jogurt naturalny i miód, a także zmiksowane owoce jagodowe.