Do jajecznicy dodaję dwa nieoczywiste produkty. Robi się o wiele zdrowsza i smaczniejsza
Najszybszą jajecznicę da się przygotować w 5 minut. Tyle czasu każdy znajdzie przed wyjściem do pracy. A zważywszy, że takie śniadanie jest smaczne i pożywne, nic dziwnego, że często gości na naszych stołach. Jajecznicę najczęściej wzbogacamy szynką lub boczkiem. Są jednak o wiele zdrowsze składniki, które raz-dwa można do niej dodać.
Najlepsze dodatki do jajecznicy
Choć do jajecznicy pasuje wiele dodatków, to najlepiej dorzucić takie, które podnoszą jej wartość odżywczą. Dodatek boczku czy szynki zwiększa kaloryczność potrawy i podobnie jak jajka, dostarcza sporo białka. Lepiej więc zamiast po wędlinę sięgnąć po inne produkty. Dobrymi dodatkami będą warzywa i zielenina, np.: pomidor, papryka, jarmuż, szpinak, awokado, natka pietruszki, szczypiorek. Wraz z nimi nasz organizm otrzyma porcję witamin, soli mineralnych i błonnika. Smak tej prostej potrawy warto podkręcić przyprawami, np. wędzoną papryką, kurkumą, ziołami.
Jak zrobić jajecznicę z kurkumą i szpinakiem?
Moim ostatnim odkryciem jest jajecznica z kurkumą i szpinakiem. Pierwszy składnik ostatnio jest bardzo popularny ze względu na walory lecznicze. Barwi też potrawy na intensywnie żółty kolor. Jeśli doda się ją z umiarem, może być niemal niewyczuwalna w potrawie, a zrobi swoje. Szpinak zaś sprawia, że jajecznica wygląda niezwykle apetycznie i też robi się zdrowsza.
Przepis: Jajecznica z kurkumą i szpinakiem
Kolorowa i zdrowa jajecznica z niskokalorycznymi dodatkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 1 łyżka mleka
- spora szczypta kurkumy
- sól, pieprz
- 30 g liści szpinaku
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka wybij do miski. Dodaj mleko, kurkumę, trochę soli i pieprzu, rozkłóć widelcem. Szpinak opłucz, osusz, dodaj do masy jajecznej, wymieszaj.
- Smażenie jajecznicyNa patelni rozgrzej olej. Wylej masę jajeczną ze szpinakiem. Smaż ją na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy jajka lekko się zetną, nałóż jajecznicę na talerze.
Dlaczego warto sięgnąć po kurkumę i szpinak?
Kurkuma to przyprawa, która ma silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Zwiększa też naszą odporność i wspomaga pracę układu trawiennego. Szpinak zaś, jako warzywo zielone stanowi bardzo dobre źródło beta-karotenu, który nasz organizm przetwarza na witaminę A. Poza tym dostarcza nam kwasu foliowego i magnezu, które dobrze wpływają na układ nerwowy. Zawarty w nim potas jest korzystny dla serca i układu krążenia.