Tę babkę marmurkową miksuję 10 minut, a wychodzi puszysta. To najszybsze ciasto, jakie znam
Ochota na słodkie często pojawia się nagle. Można się wtedy ratować schowaną gdzieś czekoladą czy ciastkami. Jednak o wiele większą przyjemność sprawi zjedzenie kawałka domowego ciasta. By jednak nie trzeba było na nie długo czekać, najlepiej by było maksymalnie proste. I taka właśnie jest ta babka marmurkowa. Jedynym jej ulepszeniem jest dwukolorowość i tyle mi wystarcza.
Dwa sposoby przygotowania ciasta ucieranego
Ciasto ucierane, to jedno z najprostszych ciast, jakie można przygotować. Wychodzi wilgotne i puszyste, dzięki sporemu dodatkowi tłuszczu i proszku do pieczenia. Można je przygotować na dwa sposoby – na zimno i na ciepło.
Pierwszy sposób polega na zmiksowaniu tłuszczu z cukrem i dodawaniu kolejno jaj. Potem masę wystarczy wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Metoda na ciepło sprowadza się do ubicia na parze jaj z cukrem, połączeniu ich z tłuszczem i na końcu z mąką i proszkiem do pieczenia.
Ja zazwyczaj stosuję ten ostatni sposób, z tym, że upraszczam go do granic. Jajka z cukrem ubijam bez podgrzewania, krótko miksuję je z olejem i łączę z sypkimi składnikami. Babka też wychodzi pyszna i puszysta.
Jak zrobić babkę marmurkową?
Przygotowanie babki marmurkowej zajmuje ze dwie minuty więcej, niż jednokolorowej. Ciasto wystarczy tylko podzielić na dwie części (mogą być równe, ale nie muszą) i jedną z nich wymieszać z ciemnym kakao. Potem trzeba nałożyć obie masy do formy, w sumie w dowolny sposób. Po upieczeniu ciasto będzie miało atrakcyjny wygląd i doskonały smak.
Przepis: Babka marmurkowa
Dwukolorowa babka ucierana, a w zasadzie miksowana
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 245 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyJajka wybij do miski, zmiksuj do białości. Potem dodaj cukier i cukier waniliowy i miksuj całość, aż powstanie puszysta masa. Krótko zmiksuj ją z olejem i mlekiem, a potem połącz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta odłóż do drugiej miski i wymieszaj z przesianym kakao.
- Formowanie i pieczenie ciastaPodłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej jasne ciasto, a potem np. paskami ciemne. Na koniec całość lekko przemieszaj wykałaczką, by powstał marmurkowy wzór. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Pieczenie – piecz w 180°C przez około 40–45 minut (do suchego patyczka).
Jak ozdobić babkę marmurkową?
Przestudzoną babkę marmurkową posypuję zwykle cukrem pudrem. Możecie jednak ozdobić ją też w inny sposób, np. lukrem albo polewą czekoladową. Wcześniej jednak dokładnie wystudźcie babkę, by słodkie masy nie upłynniły się i nie wsiąkły w ciasto.