Kilka dodatków i piekarnik zamieniają jabłka w genialny deser. Moja rodzina ciągle o niego prosi
Jabłka to u nas najpopularniejsze owoce. Są dostępne przez cały rok i po przystępnej cenie. Warto to docenić i sięgać po nie jak najczęściej. Jeśli jednak znudziły wam się już surowe owoce, możecie je przerobić na fantastyczny deser. Wystarczy zapiec je z kilkoma prostymi dodatkami i podać z kulką lodów. Lepszego deseru nie zamówicie nawet w restauracji.
Jakie jabłka są najlepsze do zapiekania?
Do pieczenia najlepiej sprawdzają się odmiany jabłek, które zachowują swoją strukturę i nie rozpadają się podczas obróbki cieplnej. Jeśli chodzi o odmiany, warto zwrócić uwagę na następujące:
- Granny Smith – są słodko-kwaśne, twarde i dobrze komponują się ze słodkimi dodatkami.
- Jonagold – słodko-kwaśne, aromatyczne, dobrze nadają się do pieczonych deserów.
- Golden Delicious – słodkie, delikatne, nieco bardziej miękkie, idealne do deserów.
Jak zrobić aromatyczne, pieczone jabłka?
Jabłka możecie nadziać i upiec w całości lub upiec w postaci grubych plastrów lub cząstek. Rozdrobnione jabłka piecze się o wiele krócej, więc szybciej można się cieszyć smacznym deserem.
Przepis: Pieczone jabłka
Plastry jabłek pieczone z aromatycznymi dodatkami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 4 jabłka
- 6 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 50 g masła
- ½ szklanki soku jabłkowego lub wody
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owocówNaczynie żeliwne lub żaroodporne natłuść masłem. Jabłka umyj, wytrzyj, z każdego usuń gniazdo nasienne. Owoce pokrój w grube plastry.
- Przesypywanie jabłekW miseczce wymieszaj cukier brązowy i waniliowy, cynamon i gałkę muszkatołową. W naczyniu układaj plastry jabłek. Każdą warstwę posyp aromatyczną mieszanką i wiórkami masła. Podlej sokiem jabłkowym.
- Pieczenie jabłekNaczynie przykryj. Jabłka piecz 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż będą miękkie, ale się nie rozpadną. Podawaj je na ciepło, np. z kulką lodów.
Wskazówki: Jabłka przed pieczeniem można też posypać rodzynkami, suszoną żurawiną, jagodami goji czy posiekanymi orzechami. Upieczone jabłka można polać płynnym miodem lub syropem klonowym.
Jak podać pieczone jabłka?
Pieczone jabłka bardzo dobrze smakują bez dodatków. Jednak, gdy podacie je z kulką lodów waniliowych lub śmietankowych, zamienią się w prawdziwy specjał. Połączenie ciepłych, aromatycznych jabłek i zimnych, orzeźwiających lodów to coś wspaniałego. Inną opcją jest też podanie pieczonych jabłek z bitą śmietaną, polanie ich słodką śmietanką lub jogurtem naturalnym. Świetnie też będą smakować w połączeniu z kruchymi herbatnikami.