Genialne ciasto czekoladowe zrobisz na jogurcie. Przepis jest prosty, a ciasto gotowe w niecałą godzinę

Dodano:
Ciasto czekoladowe Źródło: Shutterstock / A_Lein
Ciasto czekoladowe to zawsze dobry pomysł. Dziś proponujemy prosty przepis na ciasto czekoladowe na jogurcie. Ciasto, które pięknie wyrasta i rewelacyjnie smakuje.

To ciasto czekoladowe będzie gotowe w niecałą godzinę. Jest wilgotne, ładnie wyrośnięte, mocno czekoladowe. Idealne na weekend, ale nie tylko. Doskonale pasuje do filiżanki czarnej, dobrej kawy. To ciasto, które poprawia humor już podczas pieczenia, kiedy w całym domu rozchodzi się rozkoszny zapach czekolady.

Jak zrobić ciasto czekoladowe na jogurcie?

Ciasta jogurtowe to ciasta, które z zasady są łatwe. Przy robieniu tego ciasta ważne jest, aby składniki takie jak jajka, masło i jogurt były w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba je wyjąć wcześniej z lodówki. Masło musi być miękkie, bo chodzi o to, aby zmiksować lub utrzeć je z cukrem na jaśniutką, puszystą masę. Kiedy masło jest ubite, wystarczy dodawać kolejno pozostałe składniki, jak jest to opisane w przepisie.

My proponujemy, aby do ciasta dorzucić posiekaną gorzką czekoladę, ale mogą to być również pastylki czekoladowe do ciast. Może to być również czekolada mleczna. Gotowe ciasto wystarczy już tylko oblać czekoladą, aby jeszcze bardziej podkręcić smak i już można się zajadać.

Rada: czas pieczenia podany w przepisie jest orientacyjny, to ciasto, które pieczemy do suchego patyczka. Możesz wykonać test patyczkiem po ok. 40 minutach pieczenia.

Przepis: Ciasto czekoladowe na jogurcie

Pyszne i proste ciasto czekoladowe.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
448 w każdej porcji

Składniki

  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • ½ łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady gorzkiej

dodatkowo:

  • 100 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaWymieszaj w osobnej misce składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Do drugiej miski wrzuć masło, cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksuj na jasną, puszystą masę. Nie przestawaj miksować, dodaj jajka, a następnie jogurt. Na koniec dodaj suche składniki i mieszaj do połączenia. Czekoladę drobno posiekaj i wymieszaj z masą na ciasto.
  2. Pieczenie ciastaCiasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Dekorowanie ciastaRozpuść czekoladę mleczną w kąpieli wodnej i polej nią wystudzone ciasto.

Jak podawać ciasto czekoladowe na jogurcie?

Propozycja oblania ciasta czekoladą jest pyszna, ale nie jest to jedyna możliwość. Ciasto można dodatkowo udekorować wiórkami czekolady, posiekanymi orzechami, kolorowymi posypkami, wiórkami kokosowymi czy płatkami migdałów.

Ciasto należy podawać ostudzone, kiedy polewa czekoladowa ładnie zastygnie. Na talerzyku z ciastem warto położyć świeże owoce, np. maliny, kawałki mandarynek albo borówki. Owoce będą nie tylko ozdobą, ale też idealnie zrównoważą słodycz ciasta.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...