Genialne ciasto czekoladowe zrobisz na jogurcie. Przepis jest prosty, a ciasto gotowe w niecałą godzinę
To ciasto czekoladowe będzie gotowe w niecałą godzinę. Jest wilgotne, ładnie wyrośnięte, mocno czekoladowe. Idealne na weekend, ale nie tylko. Doskonale pasuje do filiżanki czarnej, dobrej kawy. To ciasto, które poprawia humor już podczas pieczenia, kiedy w całym domu rozchodzi się rozkoszny zapach czekolady.
Jak zrobić ciasto czekoladowe na jogurcie?
Ciasta jogurtowe to ciasta, które z zasady są łatwe. Przy robieniu tego ciasta ważne jest, aby składniki takie jak jajka, masło i jogurt były w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba je wyjąć wcześniej z lodówki. Masło musi być miękkie, bo chodzi o to, aby zmiksować lub utrzeć je z cukrem na jaśniutką, puszystą masę. Kiedy masło jest ubite, wystarczy dodawać kolejno pozostałe składniki, jak jest to opisane w przepisie.
My proponujemy, aby do ciasta dorzucić posiekaną gorzką czekoladę, ale mogą to być również pastylki czekoladowe do ciast. Może to być również czekolada mleczna. Gotowe ciasto wystarczy już tylko oblać czekoladą, aby jeszcze bardziej podkręcić smak i już można się zajadać.
Rada: czas pieczenia podany w przepisie jest orientacyjny, to ciasto, które pieczemy do suchego patyczka. Możesz wykonać test patyczkiem po ok. 40 minutach pieczenia.
Przepis: Ciasto czekoladowe na jogurcie
Pyszne i proste ciasto czekoladowe.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 448 w każdej porcji
Składniki
- 2 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 100 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- ½ łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g czekolady gorzkiej
dodatkowo:
- 100 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaWymieszaj w osobnej misce składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Do drugiej miski wrzuć masło, cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksuj na jasną, puszystą masę. Nie przestawaj miksować, dodaj jajka, a następnie jogurt. Na koniec dodaj suche składniki i mieszaj do połączenia. Czekoladę drobno posiekaj i wymieszaj z masą na ciasto.
- Pieczenie ciastaCiasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Dekorowanie ciastaRozpuść czekoladę mleczną w kąpieli wodnej i polej nią wystudzone ciasto.
Jak podawać ciasto czekoladowe na jogurcie?
Propozycja oblania ciasta czekoladą jest pyszna, ale nie jest to jedyna możliwość. Ciasto można dodatkowo udekorować wiórkami czekolady, posiekanymi orzechami, kolorowymi posypkami, wiórkami kokosowymi czy płatkami migdałów.
Ciasto należy podawać ostudzone, kiedy polewa czekoladowa ładnie zastygnie. Na talerzyku z ciastem warto położyć świeże owoce, np. maliny, kawałki mandarynek albo borówki. Owoce będą nie tylko ozdobą, ale też idealnie zrównoważą słodycz ciasta.