Mięso wychodzi soczyste i aromatyczne. Za ten patent na pałki z kurczaka ktoś powinien dostać medal

Dodano:
Pałki z kurczaka z pomidorami Źródło: Shutterstock / rlat
Pieczone pałki z kurczaka można zrobić na wiele sposobów. Nasza propozycja to mięso w aromatycznej marynacie pieczone razem z pomidorami.

Pieczone pałki z kurczaka to obiad uniwersalny i taki, który większość lubi. Oczywiście można je upiec na wiele sposobów, ale my dorzucamy do listy przepisów na pyszne podudzia z piekarnika jeszcze jeden. To pałki z kurczaka pieczone z pomidorami, ale sekretem tego dania jest aromatyczna marynata.

Jak zrobić pałki z kurczaka z pomidorami?

Kluczem do smaku mięsa jest marynata: w tym przypadku to prosta marynata z dodatkiem kurkumy i ziół. Chodzi też o to, aby mięso dostało czas na to, aby nabrać smaku, dlatego przed pieczeniem wstaw je chociaż na pół godziny do lodówki. Jeśli masz więcej czasu, niech mięso marynuje się ok. dwóch godzin.

Do pieczenia obok kawałków mięsa kładziemy też gałązki pomidorów, które również po upieczeniu można zajadać. To sprawia, że całe danie jest tylko smaczniejsze, ale dzięki temu, że w piekarniku są soczyste pomidory, mięso nie wysusza się. Jeśli nie masz pomidorków na gałązce, nic nie szkodzi. Wówczas wykorzystaj pomidorki koktajlowe.

Rada: obok pałek z kurczaka i pomidorów możesz dodatkowo włożyć do naczynia kilka ząbków czosnku, ale też gałązkę rozmarynu, plasterki cytryny lub pomarańczy.

Przepis: Pałki z kurczaka z pomidorami

Pomysł na pieczone mięso drobiowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
713 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 2 gałązki pomidorów
  • 2 łyżki oliwy

na marynatę:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaWymieszaj składniki na marynatę i natrzyj pałki z kurczaka. Odstaw mięso na co najmniej 30 minut do lodówki.
  2. Pieczenie mięsaW naczyniu żaroodpornym ułóż marynowane w przyprawach pałki i gałązki pomidorów. Pomidory dodatkowo skrop odrobiną oliwy. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak podawać pałki z kurczaka z pomidorami?

Mięso przyrządzone według naszego przepisu to mięso idealne do obiadu. To pieczonych pałek z kurczaka z pomidorami doskonale pasuje ryż. Wystarczy, że wyłożysz na talerz ryż, obok mięso i pomidory, a sam ryż delikatnie skropisz sosem, który zebrał się na dnie foremki do pieczenia.

Pałki z kurczaka w tym wydaniu doskonale pasują do ziemniaków, frytek, ale też kasz, np. kaszy jaglanej lub jęczmiennej. Brytfanka pałek z kurczaka z pomidorami na gałązce to efektowne danie na przyjęcia czy imprezy rodzinne.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...